Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatski savez slijepih priprema Zakon o brajici

slijepi_cr– Smatramo da je ovaj zakon tek prvi korak u poboljšanju položaja i kvalitete obrazovanja i života slijepih osoba – izjavila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

– Louise Braille dao je slijepim osobama pismo i mogućnost opismenjavanja, a na svima nama je da svojim zalaganjem i trudom doprinesemo boljem životu i integraciji slijepih osoba u društvo u kojemu živimo – dodala je Veljača.

Brailleovo pismo ili brajica i danas je nezamjenjivo u opismenjavanju slijepih osoba, a omogućuje slijepima ravnopravnost, školovanje, afirmaciju u društvu, pristup informacijama te uživanje u svim drugim segmentima života.

U brojnim dokumentima, pravilima, konvencijama i zakonima ovo pismo je na državnoj i međunarodnoj razini prepoznato i priznato kao pismo putem kojeg slijepi imaju neotuđivo pravo na dobivanje informacija, stjecanje znanja, uživanje u umjetnosti i svim drugim segmentima života, piše Vox Feminae.

Nažalost, slijepe osobe u RH i danas doživljavaju diskriminaciju na brojnim područjima života. Jedno od temeljnih prava, pravo na obrazovanje, slijepim i slabovidnim učenicima otežano je zbog nesustavnog tiskanja brajevih knjiga putem različitih projekata, a tehnološki razvoj sve više stavlja pismo za slijepe na margine. Obzirom na navedeno, a osobito danas, važno je naglasiti da je brajica osnova pismenosti svake slijepe osobe. Pomagala, ni tehnološki razvoj ne mogu zamijeniti važnost brajice bez koje je slijepa osoba nepismena.