Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Udruzi slijepih Zagreb za društenopoduzetnički projekt ”Sapuni s točkicama” donacija 240.000 kuna

Foto: sapunistockicama.com
Foto: sapunistockicama.com

Projekt ”Sapuni s točkicama” Udruge slijepih Zagreb podržala je Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) doniravši 240.000 kuna za kupovinu alata i strojeva u drugoj fazi projekta socijalnog poduzetništva za proizvodnju tekućih sapuna, priopćeno je u utorak iz TIKA-e, prenosi Hina.

“Projekt omogućava i razmjenu znanja slijepih i slabovidnih, a trajno će zaposliti slijepe i slabovidne osobe”, istaknuo je Koordinator TIKA-e Haşim Koç dodavši da je misija tvrtke podupirati projekte koji imaju viziju socijalnog poduzetništva i zapošljavanja.

Kazao je kako je TIKA u zadnje tri godine uložila 1,1 milijuna eura u 27 projekata realiziranih u Hrvatskoj te da je projekt ”Sapuni s točkicama” logičan slijed.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković zahvalio se na donaciji rekavši da će pokrenuti projekt razmjene znanja i ugostiti jednu od udruga slijepih iz Turske kako bi im kroz radionice prenijeli metodologiju proizvodnje suvenir sapuna.

07_Zagreb_ban_Jelacic-2“Sapun s točkicama” ručno su rađeni proizvodi slijepih i slabovidnih osoba. Naš najprepoznatljiviji proizvod, čije ime nosi i naš projekt, je sapun s ispupčenim točkicama koje ga čine prepoznatljivim i istovremeno simboliziraju slijepe i slabovidne osobe.

Posebitost sapuna su upravo te točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo, pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, uporedo ili, bolje rečeno, modernim tehnologijama usprkos. Kakve god bile mogućnosti računala i ekrana, poseban je doživljaj, kako za videće tako i za slijepe osobe, uzeti knjigu u ruke i čitati list po list.

Prije modernih tehnologija i čitača ekrana, Brailleovo pismo bio je jedini način na koji su slijepe osobe mogle čitati. Brailleovo pismo osmišljen je sustav od šest točaka, od 1 do 6, poredan u dva stupca. Svaka kombinacija ovih šest točaka odgovara određenom slovu abecede, broju ili pravopisnom znaku. Prelazeći prstima preko reljefnih izbočenih točaka, raspoznajući znakove, slijepa osoba “čita”.

08_Dubrovnik-1Način čitanja zahtijeva veliki trud i predanost. Pozivamo Vas da se i Vi upoznate s Brailleovim pismom preko naših sapuna i iskoristite priliku da vidite kako se Vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom, stoji u opisu projekta na stranici sapunstockicama.com .