Hrvatska, Nekategorizirano

Vrijedna donacija: Udruzi slijepih Zagreb donirana oprema za proizvodnju tekućeg sapuna

Slijepi-Donacija1a“Ako bude sreće naše proizvode plasirat ćemo i izvan Hrvatske. Stvorilo se jedno novo zanimanje za slijepe i slabovidne i kao marginalizirana skupina oni postaju konkurentni na tržištu”, osvrnuo se Nikola Arbanas, direktor tvtke ‘Sfera visia’

Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) u srijedu, 27. lipnja, donirala je Udruzi slijepih Zagreb opremu za proizvodnju tekućeg sapuna.

Oprema koju čine veliki i mali pogonski kotao, pakirni stroj za vakumiranje gotovog proizvoda te mlin za usitnjavanje sapunske baze je vrijedna 240 tisuća, a prioizvedena je u Hrvatskoj.

Svečanoj primopredaji i puštanju u rad opreme u proizvodnom pogonu Udruge slijepih Zagreb nazočili veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, koordinator TIKE za Hrvatsku Hašim Koč te brojni uzvanici.

Koordinator TIKE Hašim Koč izrazio je zadovoljstvo suradnjom ove agencije i Udruge slijepih Zagreb koja je rezulturala uspjehom

“Ono što je najvrjednije je da smo omogućili slijepima da dobiju novu tržišnu vrijednost, odnosno da nađu posao, da rade u pogonima Sfere Visia na projektu Sapuni s točkicama”, rekao je Koč.

Naglasio je kako TIKA nije jedini donator Udruge slijepih Zagreb te je zahvalio svima koji doprinose realizaciji njezinih projekata.

“Nama je velika čast što smo projektom napravili jednu stvar, slijepim ljudima dali novi impulas ta život”, istaknuo je Koč.

Turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan je rekao kako na svečanu primopredaju opreme nije došao da bi uspunio svoju dužnost, nego da bi izrazio svoje poštovanje i divljenje.

“Ovo nije samo razvojni projekt, nego puno više, projekt socijalne odgovornosti”, poručio je turski veleposlanih. Uz zahvale svima koji su pridonijeli realizaciji projekta zaželio je da on bude i uspješan.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb, Goran Denis Tomašković, rekao je kako ova oprema ima veliki značaj.

“Udruga je kroz projekt Sapuni s točkicama zaposlila dugotrajno nezaposlene svoje članove, a zahvaljujući donaciji zaposlit ćemo i druge. Dosadašnju proizvodnju krutog sapuna na kojoj radi troje naših članova planiramo razviti, postići društveno održivo poduzetništvo i ostvariti nova zapošljavanja slijepih i visoko slabovidnih osoba“, rekao je Tomašković.

Na važnost ove vrijedne donacije osvrnuo se Nikola Arbanas, direktor tvtke “Sfera visia”, koja se bavi proizvodnjom sapuna, a čiji je osnivač Udruga slijepih Zagreb.

“Oprema nam je bila neophodno potrebna kako bi mogli proširiti tržište, pronaći nove potencijalne potrošaće, bolje se pozicionirati na tržištu i na taj način bi mogli osigurati samoodrživost na tržištu. Trenutno smo na tržištu prisutni sa suvenir sapunima koji se mogu pronaći u nekoliko suvenirnica diljem Zagreba , a već smo napravili i neke akcije vezano uz gradove hrvatskog Primorja, Dubrovnik, Split, Zadar. Ako bude sreće naše proizvode plasirat ćemo i izvan Hrvatske. Stvorilo se jedno novo zanimanje za slijepe i slabovidne i kao marginalizirana skupina oni postaju konkurentni na tržištu”, istaknuo je Arbanas.

Donaciju opreme je pohvalio i savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba za pitanje osoba s invaliditetom, Branimir Šutalo.

“Ovo je jedna pozitivna priča, ali sama slika nije toliko pozitivna. Puno mladih slijepih osoba je nezaposleno, posebno oni čije su struke bile zapošljive, a danas više ne postoje, to su tradicionalne struke za slijepe telefonist, administrativni tajnik. Tako da se oni teško snalaze u novim odnosima na tržištu rada. Danas slijepi i slabovidni kao i njihovi roditelji moraju inzistirati na visokom obrazovanju. Kroz svijet obrazovanja slijepi se puno bolje mogu probiti, uspjeti”, zaključio je Šutalo.

Jedan od zaposlenih u proizvodni sapuna je Dario Vuljar, a radi već godinu dana te je prije zaposlenja prošao i određenu edukaciju.

“Ovaj posao mi osigurava životnu egzistenciju i to je najbitnije. Ovo mi je jedan od boljih i zanimljivijih poslova. Prije njega sam radio sve i svašta i svugdje. Po struci sam administrativni tajnik, a radio sam kao skladištar i u call centrima. Smatra da je ovaj posao koji radim jedinstvena prilika za slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo se probiti na tržište s tekućim sapunima i da će se što više ljudi zaposliti”, rekao je Vuljar.

Anita Blažinović, In portal