Hrvatska, Nekategorizirano

Krenula crowdfunding kampanja pod geslom “Neka vide da nas ima”

Na slici glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković, Veronika Rešković, Sandra Bartolović, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Na slici glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković, Veronika Rešković, Sandra Bartolović, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Glavni urednik Foruma.tm Goran Borković i novinari i urednici tog neprofitnog portala u ponedjeljak su predstavili prvu crowdfunding kampanju za financiranje medija u Hrvatskoj pod geslom “Neka vide da nas ima”, kojoj je cilj od čitatelja prikupiti 5000 dolara za nesmetan rad tog medija u idućih nekoliko mjeseci.

Urednica i novinarka Foruma.tm Sandra Bartolović na predstavljanju kampanje u zagrebačkom Novinarskom domu istaknula je kako crowdfunding kampanjom, koja će trajati mjesec dana, žele osigurati “minimum minimuma za premoštenje kriznog razdoblja u financiranju tog portala u iduća dva do tri mjeseca’, nakon čega očekuju nove izvore financiranja.

“Ova je crowdfunding kampanja bitna jer želimo javnost i građane informirati da treba sudjelovati u pitanjima od javnog dobra”, rekla je Bartolović ističući potrebu sustavnog i jasno definiranog financiranja neprofitnih medija koji rade u javnom interesu.

Potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva (HND) Slavica Lukić pohvalila je kampanju Foruma.tm kao inicijativu za osiguravanje preživljavanja jednog važnog, neovisnog medija.

“Forum.tm i drugi neovisni mediji nisu ni trebali doći u ovakvu situaciju jer javnog novca ima dovoljno, a pitanje je na koji način tijela javne vlasti njime raspolažu. Smatramo da će sadašnja Vlada prekinuti lošu praksu prethodne Vlade i osigurati sredstva neovisnim i neprofitnim medijima”, istaknula je Lukić.

Borković se zahvalio na suradnji svima koji su pomogli u osmišljavanju prve crowfunding kampanje za financiranje nekog hrvatskog medija, a naročito “doajenu” crowdfundinga u Hrvatskoj Olegu Maštruku. Forum.tm nastao je 2013. kada je dio novinara i urednika ugašenog tjednika Forum od Večernjeg lista otkupio domenu i prava na portal.

Kampanja pod geslom “Neka vide da nas ima” trajat će mjesec dana na platformi Indiegogo, a u inozemstvu je uobičajen takav način financiranja medija koji su okrenuti prema javnom interesu.

Najavljene su i nagrade za donatore – romani Ede Popovića i Viktora Ivančića, priznanja i obilazak propale tvornice “Nada Dimić” u Zagrebu, kao i projekcija dokumentarnog filma Darija Juričana “Gazda” (o poslovnom usponu Ivice Todorića), koji je nastao na temelju teksta objavljenog baš na Forum.tm-u.

Nagrade, kažu novinari Foruma tm, nazvane su po novinarskim izvorima, pa se tako kreću od “neovisnog izvora”, preko “neimenovanog” i “dobro upućenog izvora do “dubokog grla”. Kako su istaknuli, za “duboko grlo” osigurano je statiranje u idućoj sezoni TV serije “Novine”, ako je bude.