Inicijative, Nekategorizirano

Prva crowdfunding kampanja za nezavisne medije u Hrvatskoj

slider_forum_sliderNeprofitni Forum.tm odlučio se za pionirski iskorak i na sutrašnjoj konferenciji za tisak koja u HND-u počinje u 11 sati najavit će prvu crowdfunding kampanju kojom se jedan hrvatski medij obraća svojoj publici za novac koji bi im omogućio nastavak rada.

Autor: Melisa Skender

Cilj je prikupiti 5.000 američkih dolara što bi redakciji omogućilo da premosti havariju koju je za sobom u neprofitnom medijskom sektoru ostavio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Forum.tm počeo je kao tjednik koji je pokrenuo medijski koncern Styrija, izdavač Večernjeg lista, 24 sata, Poslovnog dnevnika, tjednika 24 Express i drugih periodičnih izdanja, nakon velikog štrajka Večernjakovih novinara 2011. godine. Promišljenom kadrovskom politikom u toj su redakciji završili mahom ‘štrajkaši’, a tjednik nije izlazio niti godinu dana. Ugašen je nakon što je na naslovnici predzadnjeg broja osvanula priča o Ivici Todoriću, vlasniku Konzuma, koja će kasnije poslužiti kao predložak filmu „Gazda“ Daria Juričana.

„Dario nam je puno pomogao svojim iskustvom u crowdfunding kampanji za film, od početka nam je pomagao Oleg Maštruko jedan od doajena crowdfundinga, na kraju je pomagao i Marko Gregović iz platforme za društveno poduzetništvo Brodoto. Imali smo pomoć ali na kraju smo sve radili sami i učili usput. I još nismo sve naučili“, komentirao je Goran Borković iz Forum.tm-a dan uoči predstavljanja kampanje koja će biti otvorena na Indiegogo platformi.

Forum.tm, nakon gašenja tiskanog izdanja, otkupio je od Styrije pravo korištenja domenom, a 2013. dobili su i potporu iz lutrijskih sredstava zahvaljujući programu potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture. Kako je program ukinut, s prvim danom listopada ove godine redakcija je ostala bez ijednog stalno zaposlenog, ali odlučna nastaviti pisati.

FOTO: Forum.tm
FOTO: Forum.tm

Koliko nas ima koji smo spremni uložiti u nezavisno novinarstvo

„Tražimo vaše pare jer svojih nemamo“, objavio je Borković na svojem FB profilu, a kasnije za N1 objasnio: “Svjesni smo da je pet tisuća dolara koje želimo doseći našim čitateljima puno, ali je za nas poticaj da nastavimo tamo gdje nas je Hasanbegović pokušao zaustaviti. Vani je takav način financiranja medija uobičajen, i to onih medija kojima je javni interes primaran, a trudimo se da Forum.tm bude baš takav. Prvi u Hrvatskoj pokušat ćemo barem približiti ideju crowdfundinga za medije, a time još više osnažiti vezu Forum.tm-a i onih koji ga čitaju”, kazao je Borković.

Veza je to koju su komercijalni mediji, kao sastavnice medijskih korporacija, raskinuli u trenutku kad su se prihodi od oglašavanja pokazali unosniji od prihoda prodaje. Bio je to trenutak u kojem je čitatelj postao broj, a odnos povjerenja koji se s publikom gradio nevažan u odnosu na broj prodanih naslova. Što najbolje prolazi pokazala je nedavna epizoda s američkim izborima gdje se na širenju lažnih vijesti i bombastičnih naslova najbolje zarađivalo. Zarađivali su čak i makedonski tinejdžeri. Novinari koji su provjeravali informacije, tražili drugu stranu da bi dobili cijelu sliku – takvi novinari nisu zarađivali. Za takve novinare na medijskom tržištu ima sve manje mjesta.

Forum.tm apelira na svoju publiku, ali i na svakog onog koji smatra da su nezavisni mediji važni. Svakog tko je spreman uložiti svojih makar pet dolara u taj rizičan pothvat otimanja medija iz ruku korporacija i interesnih skupina. Svakog tko i nema pet dolara ali je spreman ‘navijati’ i dijeliti vijesti o kampanji. Svakoga tko vjeruje da novinari žele služiti prije svega javnosti, kako i stoji u njihovom kodeksu, i tko im želi pomoći da sačuvaju prostor slobodnog djelovanja neovisno o političkim i ekonomskim pritiscima. To je, uostalom, važno za svakog novinara izloženog pritisku, znati da postoji alternativa i da ne mora pristati na kompromis koji ugrožava njegov integritet. Postoje novinari odlučni sačuvati taj integritet i do sada su gurali nekako. Sada trebaju pomoć. Nekakav znak da još netko, osim njih samih, vjeruje u novinarstvo.