Nekategorizirano

Portal Lupiga u crowdfunding kampanji želi skupiti 19.999 dolara

Na fotografiji Nataša Škaričić, Ivor Fuka, Ane Benačić, Sanja Despot. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotografiji Nataša Škaričić, Ivor Fuka, Ane Benačić, Sanja Despot.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Glavni urednik portala Lupiga Ivor Fuka i novinarke Ana Benačić i Nataša Škaričić u utorak su predstavili crowdfunding kampanju pod nazivom “Ima nas!” kojom će donacijama čitatelja pokušati osigurati 19.999 dolara što je, kako je istaknuto, polovica minimalnog novčanog iznosa potrebnog za jednogodišnji rad tog portala.

Fuka je naglasio da su se morali okrenuti čitateljima i zatražiti njihovu pomoć jer je Ministarstvo kulture prošle godine ukinulo program sufinanciranja neprofitnih medija. No, još i sada, kako ističe Fuka, Ministarstvo kulture ignorira neprofitne medije jer ne želi raspisati natječaj za njihovo sufinanciranje iako je novac za to predviđen u EU fondovima.

Izrazio je nadu i da će se čitatelji Lupige odazvati kampanji i uplatiti donacije preko platforme Indiegogo ili na druge načine kako je to istaknuto na njihovu portalu, a naglasio je i da ne očekuje donacije političara, uključujući i uplatu resorne ministrice Nine Obuljen Koržinek.

“Iskreno, ne očekujem njezinu uplatu, ono što očekujem od ministrice je da se bavi svojim poslom”, rekao je Fuka.

Novinarka Ana Benačić naglasila je da se portal Lupiga okreće donacijama svojih čitatelja dok se ostali mediji financiraju kroz pretplatu, oglase, programske pakete, ali i provodeći “medijski reket”. Odbacile je i teze da su novinari neprofitnih medija ”uhljebi” ističući kako je portal Lupiga bio subvencioniran samo tri godine iako postoji već šesnaest godina.

Nataša Škaričić kazala je da je Lupiga jedan od rijetkih medija koji cijeni kvalitetno i istraživačko novinarstvo i analitičke tekstove, što potvrđuju i mnoga poznata novinarska imena koja su pisala za Lupigu.

Novinari i urednici Lupige svoje su ciljeve, kako ističu, u borbi za opstanak u utorak objasnili i na svom portalu.

“Ovo je naša profesija i spremni smo je braniti. Mi smo novinari i novinarke s margine, ‘crne ovce’ koje odbijaju blejati u slavu službenih idola. Idola rata, idola politike, idola službene istine. U više od 16 godina rada nismo izgubili niti jedan sudski spor, nismo primili novac sumnjivog porijekla, nismo huškali na slabije, niti zabacivali udice lažnih vijesti i glupih, ‘klikabilnih naslova’. Zato se sad obraćamo vama. Sad nam trebate. Ovo je ključna utakmica lige za opstanak. Pomozite nam skupiti 19.999 dolara” ističe se na portalu.

Predstavljanje kampanje ”Ima nas” počelo je neposredno prije podneva, čime su novinari i urednici Lupige željeli upozoriti kako je pet do dvanaest za hrvatsko novinarstvo već davno prošlo. (Hina)