EHO, Nekategorizirano

Kaznena prijava zbog nezakonitog postupanja prema migrantima

migranti_crPredstavnici udruga Are You Syrious i Inicijativa Dobrodošli! upozorili su krajem siječnja na neprofesionalno i nezakonito postupanje hrvatske policije prema migrantima, a kako Ravnateljstvo policije nije potvrdilo njihove navode, odlučili su podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, policijskih službenika MUP-a.
Istovremeno, predstavnici ovih organizacija boravili su u još dva navrata u Srbiji gdje su razgovarali s migrantima koji se i dalje tuže na policijsko nasilje i onemogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite.
U ta dva posjeta razgovarali su i dokumentirali iskaze 25 izbjeglica. “Prema našim saznanjima, s hrvatskog se teritorija protjeruju osobe različitih dobnih skupina, od kojih su neki i maloljetni, uglavnom iz Afganistana i Pakistana”, stoji u priopćenju ovih organizacija te se dodaje da su mnoge od protjeranih osoba i po nekoliko puta bile u Hrvatskoj, prenosi SEEbiz.
Navode slučajeve skupine deset mladića iz Pakistana kojima su policajci u policijskoj postaji nakon izražavanja namjere za traženjem međunarodne zaštite uzeli otiske prstiju i fotografirali ih da bi ih zatim, umjesto u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, odveli na hrvatsko-srpsku granicu i rekli im da se vrate u Srbiju.
Dvojici državljana Pakistana, kojima je, unatoč posjedovanju viza za predschengensku zonu, onemogućen ulazak u Hrvatsku. Obojica su odbili potpisati papir u kojem stoji da ne posjeduju valjane dokumente, a kad su to odbili jedna je policajka, tvrde, to učinila umjesto njih.

Mnogi svjedoče o tome da su ih policijski službenici vraćali do granice sa Srbijom unatoč iskazanoj želji za azilom. “Osobe s kojima smo razgovarali protjerane su iz Republike Hrvatske u periodu od zadnjih mjesec dana, dok nekoliko sugovornika navodi da su u i zadnjih dan-dva stigli natrag u Beograd. U većini su slučajeva, osobe s kojima smo razgovarale, putovale u većim skupinama (od 10 do čak 40 ljudi)”, kaže se u priopćenju udruga.

Izbjeglice s kojima su razgovarali svjedoče i o nasilnom ponašanju hrvatskih policajaca. Tvrde da su ih udarali pendrecima i šakama, tjerali ih da skinu cipele i stoje ili kleče u snijegu, te im stavljaju snijeg za vrat i cipele. Navodno su neki od njih morali prolaziti kroz “tunel” policajaca dok su ih oni udarali.
“Jedan od izbjeglica navodi kako bi policija njemu i grupi mladića s kojima je bio rekla da se okrenu u jednu stranu, a potom bi ih udarila u drugu stranu lica. Neki izbjeglice su bili provocirani da se bore s policijom, no to nisu željeli jer su očekivali da će time dobiti još više batina. Neke od priča govore o rušenju na pod i premlaćivanju izbjeglica od strane hrvatske policije pri čemu bi dva policajca tukla izbjeglice, a treći bi pazio da izbjeglica ne pobjegne”, kaže se u priopćenju te se dodaje da je jedan od izbjeglica zbog zadobivenih ozljeda nije mogao jesti tjedan dana.
I ovaj put optužuju da im se oduzimaju vrijednosti i osobne stvari.

– Uočava se obrazac ponavljanja nedopustivih radnji – onemogućavanje pristupa međunarodnoj zaštiti, nasilno ophođenje često praćeno oduzimanjem imovine, vraćanje i protjerivanje prema pograničnom području. Osim toga, unatoč upozoravanjima nevladinih i međunarodnih organizacije te medija, iz svega se da zaključiti kako nasilno i nezakonito protjerivanje izbjeglica od strane hrvatske policije nije prestalo. Stoga pozivamo nadležne institucije da istraže navedene pritužbe u što hitnijem roku te zaustave svako nezakonito i neprofesionalno ophođenje s onima koji su najranjiviji i u potrebi za zaštitom – kaže se u priopćenju nevladinih organizacija.