EHO, Nekategorizirano

Udruge Are You Syrious? i CMS upozoravaju na nezakonito postupanje prema izbjeglicama

P-H20170426000350Udruge Are You Syrious? (AYS) i Centar za mirovne studije (CMS) upozorile su u srijedu da je od početka godine u Hrvatskoj na temelju neobrazložene ocjene Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) odbijen azil za najmanje 30 izbjeglica iz Sirije i Iraka, te su pozvale na istragu o mogućim nezakonitim i arbitrarnim postupanjima SOA-e i uspostavu građanskog nadzora nad sigurnosnim službama, prenosi Hina.

Azil je odbijen zbog ocjene SOA-e o postojanju “sigurnosne zapreke”, pa su bez ikakvog dodatnog obrazloženja, zahtjevi izbjeglica automatizmom odbijeni, upozorili su na konferenciji za novinare Magda Sindičić (AYS) i Gordan Bosanac (CMS).

Pritom su predstavili izvještaj kojim problematiziraju arbitrarno i preširoko tumačenje tzv. “sigurnosne zapreke”, manjak neovisnog nadzora nad propitivanjem kvalifikacije “sigurnosne zapreke”, kao i otežan pravni položaj osoba kojima je odbijen zahtjev za međunarodnu zaštitu ili status u Hrvatskoj.

Zbog toga AYS i CMS traže da se obustavi praksa koja nedvojbeno dovodi do povrede ljudskih prava izbjeglica i stranaca u Hrvatskoj, te da mjerodavne institucije istraže i kazne osobe odgovorne za nezakonitosti u postupanju državnih tijela.

Pozvali su predsjednicu Republike i premijera da, sukladno svojim ovlastima, žurno pokrenu istragu o mogućim nezakonitim i arbitrarnim postupanjima SOA-e, a saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provede nadzor nad radom MUP-a i SOA-e i o tome u roku 15 dana izvijesti javnost.

Također traže da se još ovoga tjedna imenuje kompetentno i nekompromitirano Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, kako bi sigurnosne službe dobile građanski nadzor.

Isusovačka služba za izbjeglice za preispitivanje odluka

Povodom brojnih pritužbi izbjeglica na proceduru odlučivanja o zahtjevima za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj u srijedu je reagirala i neprofitna humanitarna udruga Isusovačka služba za izbjeglice.

U priopćenju ističu da su kroz svakodnevni rad i susrete s tražiteljima azila u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini od izbjeglica primili brojne pritužbe i sumnje u proceduru odlučivanja o zahtjevima za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.

Isusovačka služba za izbjeglice ne dovodi u pitanje potrebu države za sigurnosnom provjerom pojedinih stranaca, ali smatra da treba preispitati odluke koje iz neobjašnjenih razloga proglašavaju prijetnjom sigurnosti najranijvije skupine izbjeglica koje u Hrvatskoj traže mir, zaštitu i sigurnost.

Kao primjer navode da je SOA prijetnjom nacionalnoj sigurnosti proglasila samohranog oca od 64 godine i sina od 14 godina, koji su kao kršćani pobjegli iz Alepa. Upozoravaju i na problem da tražitelji azila i njihovi odvjetnici ne mogu dobiti na uvid SOA-ino mišljenje, pa se ne mogu ni braniti ili osporavati navodne razloge zbog kojih su proglašeni prijetnjom.

U cijeloj Europi, ne samo u Hrvatskoj, političke institucije stvaraju i potiču antimigrantsko raspoloženje i intenzivno rade na restrikciji europskog sustava azila. Ovdje se, između ostalog, radi o izbjeglicama koje dolaze iz ratom zahvaćenih područja kao što su Sirija ili Irak, o osobama s teškim invaliditetom, starim i bolesnim osobama te samohranim roditeljima s djecom.

“To su ljudi za koje je Hrvatska odgovorna prema hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu, ali i moralno. Zato ćemo i nadalje zagovarati transparentnost donošenja odluka o međunarodnoj zaštiti i pravo izbjeglica na sigurnost i zaštitu”, poručuje ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.