Hrvatska, Nekategorizirano

MUP-ova reakcija na izjavu Tvrtka Baruna: U 2016. drastično porastao broj tražitelja azila

Foto: HINA
Foto: HINA

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je, u reakciji na izjavu Tvrtka Baruna, ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice u Republici Hrvatskoj (JRS), istaknulo da je prošle godine u Hrvatskoj evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.

“Svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Prilikom postupanja prema takvim strancima policija je dužna poštivati njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućiti pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu”, stoji u reakciji objavljenoj na mrežnim stranicama MUP-a.

MUP napominje da je u 2016. godini u Hrvatskoj evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211, “što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite”.

Kako JRS navodi u priopćenju u utorak, “o navodnim nezakonitim udaljavanjima s područja RH Isusovačka služba za izbjeglice doznala je preko socijalne radnice Isusovačke službe za izbjeglice u Republici Srbiji”, nakon što joj se u prosincu prošle godine obratila osoba iz Afganistana, “koja je ispričala svoje iskustvo nezakonitog udaljavanja s hrvatskog teritorija”. Ta je osoba izrazila namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Dugavama, no, kako je ispričala, vraćena je u Srbiju iz koje je i stigla u Hrvatsku.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun, navodi se u priopćenju JRS-a, ističe kako je ovo “nažalost, nije jedini slučaj navodnog nezakonitog udaljavanja s hrvatskog teritorija s kojim je njegova služba nedavno upoznata”, kao i da je obveza Isusovačke službe za izbjeglice “upozoriti na sva potencijalna nezakonita postupanja prema osobama koje bježe od progona i rata i kod nas traže sigurnost i zaštitu”.

U povodu tog slučaja pravnica Isusovačke službe za izbjeglice Jelena Firić izjavila je da opisani slučaj smatraju “izravnim kršenjem prava na pristup pravičnom i učinkovitom postupku dobivanja međunarodne zaštite”, a o čemu su obavijestili UNHCR i Ured pučke pravobraniteljice te ih “zamolili da poduzmu korake iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo je li do kršenja došlo i spriječilo slično postupanje ubuduće”.