Hrvatska, Nekategorizirano

U Novom Vinodolskom otvoren trodnevni skup Isusovačke službe za izbjeglice

FAH

U Novom Vinodolskom u utorak popodne otvorena je trodnevni skup o iskustvima, izazovima i pozitivnoj praksi u integraciji osoba u programu preseljenja kojoj je domaćin je hrvatski Ured međunarodne Isusovačke službe za izbjeglice (JRS – Jesuit Refugee Service).

Na skupu sudjeluje 60 predstavnika nekoliko hrvatskih ustanova – Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnih centara za socijalnu skrb, udruga za pomoć osobama s invaliditetom i s posebnim potrebama te drugih ustanova iz Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke, Siska, Karlovca, Velike Gorice, Požege i Jastrebarskog.

Sudjeluju i predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova.

Trodnevni skup s edukacijom otvorio je ravnatelj hrvatskog Ureda za jugoistočnu Europu Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun predstavljajući rad Isusovačke službe i program “Preseljenja”.

Istaknuo je koliko je važno podijeliti iskustva sadašnjih i budućih dionika u procesu socijalne integracije izbjeglica u svako domicilno, pa tako i u naše društvo, jer, kako je već rečeno, ne postoje tzv. ilegalni ljudi, migranti (papa Franjo).

Trodnevni skup počeo je izlaganjem Marije Vujeve o uvodu u pravni okvir međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Prošle godine najmanje je 2275 osoba umrlo dok su prelazile Sredozemno more kako bi se domogle europskog teritorija, a Isusovačka služba za izbjeglice diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, nužnim smatra uspostavljanje sigurnih i zakonskih putova za prelazak i prolazak migranata te za stjecanje azila.

Prvih mjeseci ove godine, dok su se u Hrvatskoj kao predsjedateljici Vijećem Europske unije još održavali sastanci odgovarajućih povjerenstva uživo, počeli su dogovori i pregovori o utemeljenju međunarodnog sustava azila, ali taj je postupak prekinut zbog novonastalih okolnosti i pandemije koronavirusa.

Razmjena iskustava u novljanskom skupu obuhvatit će najvažnije korake u integraciji, predstavljanje nedavnih slučajeva i primjera u praksi, a to je i prigoda za otvaranje novih oblika i načina suradnje među ljudima i odgovarajućim – ali i odgovornim – institucijama.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) humanitarna je i nevladina neprofitna organizacija, osnovana 1980. godine, a u Hrvatskoj djeluje punih 25 godina. Aktivna je u 56 zemalja diljem svijeta – u Europi u 20 zemlja – i u tom je razdoblju pomogla u zbrinjavanju milijun izbjeglica. (Hina)