Hrvatska, Nekategorizirano

Isusovačka služba za izbjeglice otvorila Centar za integraciju izbjeglica u zagrebačkoj Dubravi

Na slici Tvrtko Barun. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
Na slici Tvrtko Barun.
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Isusovačka služba za izbjeglice u četvrtak je u Maksimirskoj 286, nasuprot okretišta Dubrava, otvorila Centar za integraciju izbjeglica “SOL” – Susret običnih ljudi, kako bi pružili potporu integracijskom procesu osoba i obitelji koje su u Hrvatskoj dobile izbjeglički status, prenosi Hina.

“Ponosni smo i radosni što smo otvorili Centar za integraciju izbjeglica, mjesto susreta izbjeglica i lokalne zajednice gdje će izbjeglice dobiti podršku i sve informacije s obzirom na izazove s kojima se susreću”, istaknuo je ravnatelj Isusovačke služba za izbjeglice Tvrtko Barun.

Prostor Centra “SOL” Isusovačka služba za izbjeglice dobila je na natječaju za udruge od Grada Zagreba, a opremljen je uz pomoć donatora.

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. U Centru će imati priliku učiti hrvatski jezik, a uz podršku i posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju, bit će im pružena prilika za susrete s potencijalnim poslodavcima.

U posebno osmišljenim radionicama “Žene za žene” poticati će se žene da izraze svoje kvalitete, da im se vrati svijest o vlastitoj vrijednosti, te da se pripreme za samostalan život u novoj sredini.

Centar će biti i mjesto formacije u STEM području gdje će izbjeglice stjecati temelje kompjuterske pismenosti i naprednih vještina poput programiranja – za starije i za djecu.

Posebne radionice za djecu

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Za djecu izbjeglice, kojih ima 130, provodit će se tjedne radionice ciljano osmišljene prema uzrastu, stupnju znanja hrvatskog jezika i vremenu boravka u Hrvatskoj. Približit će im se hrvatski jezik, kultura i običaji, vodit će ih se na izlete i predstave te ih sustavnom podrškom i praćenjem osnaživati u školskim i društvenim izazovima.

Centar će biti mjesto i za interkulturalne susrete i druženja, gdje će Zagrepčani moći svratiti po “dašak” Sirije, Irana, Iraka i drugih dalekih zemalja te upoznati ljude koji će s njima podijeliti svoja iskustva, priče i znanja.

Održavat će se i glazbene radionice pod vodstvom kulturnih medijatora u kojima će se glazba koristiti kao medij upoznavanja, prihvaćanja te povezivanja kultura i ljudi. Tako će se, primjerice, moći zaplesati uz bećarac na afričkim bongosima.

Isusovačka služba za izbjeglice krenula je s crowdfunding kampanjom“Jučer stranci, danas susjedi”koju će provoditi do 26. travnja sa ciljem prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za aktivnosti Centra.

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić čestitao je Isusovačkoj službi za izbjeglice na “snažnoj poruci”, na otvaranju “kuće integracije” i “kuće susreta”, koja je našem društvu u ovom trenutku iznimno potrebna.

Podsjetio je da je prvi azil u Hrvatskoj odobren 2006. godine, a od tada je odobreno preko 550 međunarodnih zaštita osobama iz različitih zemalja koje su odlučile zaštitu od proganjanja i svoj budući život potražiti u našoj zemlji.