Hrvatska, Nekategorizirano

Isusovačka služba za izbjeglice: Kampanja “Jučer stranci, danas susjedi” produžena do 11. svibnja

foto HINA/ Tomislav PAVLEK
foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Isusovačka služba za izbjeglice izvijestila je u četvrtak da je do 11. svibnja produžena crowdfunding kampanja “Jučer stranci, danas susjedi” za podršku rada Centra za integraciju izbjeglica “SOL”, koju su pokrenuli početkom travnja, prenosi Hina.

U dvadesetak dana kampanje prikupljeno je 10.200 dolara te je u Centru “SOL” održano niz susreta s predstavnicima lokalnih i nacionalnih institucija i nevladinih organizacija, navodi se u priopćenju.

Centar, koji se nalazi u Maksimirskoj 286, pokrenut je sa ciljem pružanja potpore obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile status izbjeglica u njihovu integracijskom procesu.

Isusovačka služba za izbjeglice navodi i da su potpisali sporazum s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) te počeli provoditi radionicu razvijanja STEM kompetencija.

Također, vrata Centra su bila otvorena građanima Zagreba koji su željeli saznati više o integraciji izbjeglica i dobiti infomaciju o volontiranju u Isusovačkoj službi za izbjeglice.

Na svim događajima na kojima je predstavljenja kampanja “Jučer stranci, danas susjedi” bile su prisutne izbjeglice i njihove obitelji, te su dobili priliku razgovarati i prenijeti svoja iskustava i dojmove okupljenima.

“Cilj nam je bio da u neformalnoj atmosferi omogućimo susret izbjeglica i predstavnika državnih institucija u čijoj su nadležnosti izbjeglička prava”, naglasila je Kristina Samardžić, suradnica za komunikaciju i zagovaranje Isusovačke službe za izbjeglice.

Ljudi iz poslovnog sektora i državnih institucija upoznali su sirijske obitelji koje počinju graditi svoj novi život u Hrvatskoj i trebaju podršku u njihovu integracijskom procesu. Upravo zato želimo nastaviti našu crowdfunding kampanju, jer je važno da dopremo do što većeg broja ljudi”, kaže Samardžić.