EHO, Nekategorizirano

Tvrtko Barun i udruga Transplant primili nagradu “Europski građanin”

 foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun i Hrvatska udruga Transplant, koja promiče darivanje i presađivanje organa primili su u srijedu navečer na svečanosti u Europskom parlamentu nagradu “Europski građanin”

Oni su jedni od 50 ovogodišnjih dobitnika nagrade “Europski građanin” koju Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine pojedincima i udrugama koje promiču prekograničnu suradnju i uzajamno razumijevanje unutar Europske unije.

Tvrtka Baruna nominirala je europska zastupnica Dubravka Šuica uz potporu  zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića, a udrugu Transplant nominirao je zastupnik Tonino Picula.

Svečanost predaje nagrada uveličala je “Klapa Barun”, čiji su članovi dobitnik nagrade Tvrtko Barun i njegovih sedmoro braće i sestra. Otpjevali su pjesmu “Marin nan je doša”, koja govori o siromašnim ekonomskim migrantima iz Hrvatske s početka 20. stoljeća.

Tvrtko Barun je 34-godišnji  svećenik isusovac, magistar duhovnosti i ravnatelj isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Ta je služba uvelike pomogla izbjeglicama u jeku izbjegličke krize, a i danas pomaže u njihovoj integraciji. Isusovačka služba za izbjeglice je katolička nevladina organizacija koja prati, pomaže i zagovora prava izbjeglica. Najviše djeluju u prihvatilištu za tražitelje azila, u prihvatnom centru za strance Ježevo te pomažu osobama koje su dobile azil.

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe te članove njihovih obitelji i
prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine.

Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanja zdravih stilova života te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. Djeluje i na europskoj razini te kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa.

Nagradu u ime udruge primila je Tanja Vac.