Nekategorizirano, Stajališta

Are You Syrious i Centar za mirovne studije: Sustavno nasilje prema izbjeglicama mora prestati!

svjetski-dan-izbjegicaNevladine udruge Are You Syrious (AYS) i Centar za mirovne studije (CMS) upozorile su u četvrtom izvještaju o izbjeglicama da je Hrvatska nastavila praksu protjerivanja, nezakonitih postupaka i sporadičnog nasilja prema izbjeglicama koje u Hrvatskoj pokušavaju zatražiti međunarodnu zaštitu.

Zbog takvih slučajeva udruge su lani upozoravale MUP i Državno odvjetništvo, ali su izostale reakcije institucija ili su one bile šture, no situacija se promijenila početkom ove godine kad je pučka pravobraniteljica u dopisu DORH-u iznijela niz tvrdnji o nezakonitim postupanjima policije, rekla je na konferenciji za novinare Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Izvještaj pučke pravobraniteljice, navode udruge, pokazuje da to nisu bili izolirani slučajevi, već da se radilo o sustavnim i planskim mjerama uskraćivanja pristupa međunarodnoj zaštiti, lišavanja slobode bez pravne osnove te nepoštivanja načela zabrane vraćanja.

Udruge zabrinjava i nepostojanje snimaka termovizijskih kamera u vrijeme prijavljenih nezakonitosti, a u novom izvještaju primjećuju da se to događa i na granici s BiH te da iznimke takvog postupanja nema ni prema osobama u ranjivom položaju.

Kranjec je rekla da vidi se promjena hrvatske politike prema izbjeglicama jer su dobrodošle izbjeglice koje dolaze u sklopu kvota i programa preseljenja, ali da to ne bi smjelo isključivati omogućavanje pružanja zaštite svim osobama koje zaštitu trebaju.

Tatjana Tadić iz udruge AYS, rekla je da je UNHCR Srbija u 2017. zabilježio 3242 slučaja nezakonitih protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske pri čemu mnoge izbjeglice tvrde da im je bio uskraćen pristup sustavu međunarodne zaštite te da su rutinski bile zlostavljane. Podaci iz siječnja 2018. govore o 189 nova dokumentirana slučaja protjerivanja.

„Hrvatska je u 2017. postala zemlja s najviše protjerivanja u regiji, prestigli smo čak i Mađarsku koja je zbog takve prakse postala međunarodni primjer nehumanog postupanja prema izbjeglicama“, rekla je Tadić, dodavši da zadnjih mjeseci stižu svjedočanstva o protjerivanjima i u BiH.

Ispričala je također da volonteri koji su razgovarali s tim ljudima navode kako ih je policija tukla, oduzimala im vrijednosti i tjerala ih da se bosi vraćaju u BiH, dok su neki ljudi prema vlastitim svjedočanstvima protjerani na lokacijama u blizini minskih polja, ponajviše u okolici Bihaća i Velike Kladuše zbog čega je, nakon smrti djevojčice Madine, pitanje kad će se dogoditi nova tragedija.

Udruge navode kako postoje sve veće indicije da policija zataškava verbalno i fizičko nasilje prema izbjeglicama.

Vezano za izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da je za azil prvi uvjet zakoniti ulazak u Hrvatsku, udruge su navele da prema međunarodnim i domaćim zakonima svaka osoba koja se zatekne u Hrvatskoj, bez obzira na to kako je prešla granicu, ima pravo podnijeti zahtjev za azil, koji bi trebala razmatrati stručna tijela, a ne arbitrarno policajci na samoj granici.

Volonterka Lydia Cervera iz udruge No Name Kitchen koja svakodnevno pruža podršku izbjeglicama u Srbiji, upozorila je da se postupanje policije prema izbjeglicama nije promijenilo i da je u posljednje vrijeme vidljivija suradnja srpske i hrvatske policije i pravosuđa, pa tako Hrvatska ljude vraća, a Srbija ih kažnjava i zatvara zbog ilegalnog prelaska granice, iako su zatražili azil.

Udruge su pozvale MUP i Ravnateljstvo policije da odmah objave i povuku zapovijedi koje generiraju nezakonito ponašanje policije, a od djelatnika granične policije da ne postupaju po takvim nalozima jer se izlažu kaznenim progonima. Državno odvjetništvo udruge su pozvale da istraže navode pučke pravobraniteljice o nezakonitim radnjama policije, a premijera Andreja Plenkovića da se ogradi od takvog postupanja policije i naznači novi smjer u okvirima domaćeg i međunarodnog zakonodavstva.

Izvještaj i snimka dostupni su ovdje