EHO, Nekategorizirano

Ključni partneri iz europskog filantropskog sektora pokreću internetske portale ‘Filantropija za Ukrajinu’ i ‘NVO za Ukrajinu’

Ključni partneri iz cijelog filantropskog sektora pokrenuli su 15. ožujka 2022. godine internetske portale PhilanthropyForUkraine.eu i NGOforUkraine.eu. Inicijativa ima cilj bolju koordinaciju napora, inicijativa i prilika za donacije iz europskog filantropskog sektora prema nevladinim organizacijama u Ukrajini i susjednim zemljama.

Sektor filantropije bio je brz u svom odgovoru na razornu situaciju u Ukrajini, mobilizirajući sredstva i donacije te poduzimajući procjene potreba i objavljujući priopćenja u prilog najteže pogođenima. Ova je poruka jedinstvena i nedvosmislena u smjeru podrške svima onima koji brane međunarodno humanitarno pravo i pružaju zaštitu civilima i civilnome društvu u Ukrajini, Rusiji, Bjelorusiji i diljem svijeta.

Portali će izravno podržati rad dvaju ključnih dionika:

  • filantropske organizacije, kroz pružanje podrške usmjerene na informiranje o resursima mobiliziranim za podršku Ukrajini; obavijesti o tome koje su obveze preuzete od strane njihovih srodnih organizacija te razumijevanje i mogućnost odgovora na potrebe nevladinih i lokalnih organizacija;
  • nevladine i lokalne organizacije, u cilju upoznavanja s podrškom koju pruža filantropska zajednica i olakšavanje komuniciranja svojih potreba za podrškom prema zajednici filantropskih aktera.

Jednostavan online predložak olakšava navedenim dionicima da objave svoje potrebe i oblike podrške izravno na portalima i to na svojem vlastitiom jeziku. Povezivanje obje zajednice omogućit će ostvarivanje ciljane podrške te time pomoći milijunima ljudi koji pate od posljedica invazije. (Izvor: NZRCD)