Nekategorizirano, Svijet

Komisija neizravno prijeti Češkoj tužbom zbog odbijanja izbjeglica

ceski-prosvjedEuropska komisija zaprijetila je u utorak Češkoj da bi mogla protiv nje pokrenuti postupak zbog odbijanja da sudjeluje u programu premještanja migranata iz Grčke i Italije.

“Sljedeći tjedan Komisija će objaviti novo izvješće o provedbi programa premještanja. Osim toga, dodatno će pojasniti svoje stajalište u pogledu pokretanja postupka”, izjavila je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Češka vlada je u ponedjeljak donijela odluku da iz sigurnosnih razlloga obustavlja svoje sudjelovanje u programu premještanja izbjeglica iz Grčke i Italije.

Ta je zemlja dosad primila samo 12 izbjeglica u okviru toga programa, a prema dodijeljenoj kvoti trebala bi ih primiti 2691.

“Zbog pogoršane sigurnosne situacije i nefunkcionalnosti cijelog sustava, vlada je prihvatila prijedlog da se obustavi sudjelovanje Češke”, izjavio je u ponedjeljak češki ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec.

Prema planu dogovorenom 2015. godine, zemlje članice trebale bi primiti migrante iz Grčke i Italije kako bi olakšale teret tim dvjema članicama.

Poljska, Mađarska i Slovačka također su odbili sudjelovati u tom programu, a Slovačka i Mađarska su se zbog obvezujućih kvota obratile sudu EU-a.