Nekategorizirano

Konferencija o multimediji u nastavi – ‘Od 8 milimetara do 8 gigabita’

Jednodnevna konferencija o multimediji u nastavi ‘Od 8 milimetara do 8 gigabita’ održat će se 14. prosinca 2021. u dvorani KIC-a u Zagrebu, uz online prijenos. Organizatori konferencije su Bacači sjenki i GONG.

Kako se koristila multimedija u nastavi prije četrdeset godina, a kako bi se mogla koristiti sutra? Znamo prednosti, no što znamo o izazovima? Dinamična je i razvija vještine potrebne za tržište rada, ali može li djeci i mladima dati i nešto više? Konferencija je namijenjena profesorima, učiteljima i edukatorima iz područja medijske pismenosti, medijskim tehničarima, studentima filma, kao i svima zainteresiranima za tu temu.

14:00 – 15:30 RIZIK ART FILMA – okrugli stol.
Vrhunski filmovi nose rizik, traže angažman gledatelja i uznemiruju. Je li im uopće mjesto u nastavi, pitat ćemo Borisa Bakala (filmski redatelj i edukator, Bacači Sjenki), Višnju Vukašinović (filmska kritičarka, autorica i edukatorica) i Ivonu Marendić (profesorica, Škola primijenjene umjetnosti).

16:00 – 17:30 ELEMENT FILM – razgovor i projekcija.
Multimedija u školi nije novost! Još 1970-ih, nastavnici su u našim školama imali osammilimetarske projektore i kolekcije element filma. Kakvi su to filmovi i kako su se koristili, ispričat će nam Tom Šakić (Akademija dramskih umjetnosti) i Vjeran Pavlinić (Hrvatska kinoteka), a pogledat ćemo i zanimljivu selekciju o likovnoj umjetnosti, kršu i srednjem vijeku.

18:00 – 19:30 VIŠE OD IGRE – okrugli stol.
Oni žele uvesti video igre u škole! Žarko Čižmar (Telecentar), Aleksandar Gavrilović (Game Chuk i Klaster hrvatskih proizvođača video igara), te Marko Horvat i Tomislav Jagušt (Fakultet elektrotehnike i računarstva) predstavit će nam istraživanje o mogućnosti korištenja dizajna video igara u nastavi informatike za učenike osnovnih i srednjih škola koje se provodi u sklopu Mreže za razvoj digitalne pismenosti.

Program vodi Marija Georgiev, voditeljica filmsko-edukativnih programa Bacači sjenki.

Za ulaz u dvoranu KIC potrebno je predočiti Covid potvrdu.

Konferencija “Od 8 do 8” će se održati u sklopu ESF projekta čiji su partneri i Bacači sjenki – Medijsko obrazovanje je važno.MOV, UP.04.2.1.06.0047.

Projekt Medijsko obrazovanje je važno.MOV usmjeren je na provedbu istraživanja te na dokazima utemeljeno zagovaranje u području medijske pismenosti – ključne pismenosti novoga doba.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.