Aktualno, Nekategorizirano

‘Filmski Labirint’ – novi projekt Bacača sjenki

‘Filmski Labirint’ je edukativno-umjetnički koncept medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja odraslih osoba starijih od 54 godine, kroz koji možete upoznati teoriju i praksu filmske umjetnosti, stvaralačke postupke i brojne medijske, filmske i informatičke sadržaje. 1. Filmski Labirint – ciklus počinje 22. listopada, a prijave su u tijeku, navodi se na stranici projekta.

“Filmski Labirint” poučavanjem o filmu i medijima nudi iskustvo svijeta online digitalnih alata za rad, učenje, stvaranje i povezivanje.

Naglasak je stavljen na interaktivnost i pristupačnost radionica u kombinaciji s umjetnošću, edukacijom i dobrom zabavom s ciljem da postanete filmski i informatički znalci, bez da to i primijetite.

Radionice su u potpunosti besplatne, dok je broj polaznika po ciklusu ograničen na 15.

Tijekom sedam neovisnih labirinata od listopada 2022. do sredine svibnja 2023. godine imati ćete priliku samostalno kroz niz zagonetki otkrivati i gledati film o kojem se u pojedinoj zajedničkoj online radionici raspravlja. Dobiti ćete vlastiti ulaz u posebno osmišljenu browser-aplikaciju tjedan dana prije prve radionice u ciklusu. Dio Labirinta ćete prolaziti sami, dok ćete dio zadataka obavljati u suradnji s ostalim polaznicima te uz stalno stručno mentorstvo voditelja radionica. Svaki Labirint ima određenu temu (dramaturgija u filmu, montaža, naracija i sl.) i podijeljen je u tri radionice odnosno filmska susreta i jednu Pro radionicu koja produbljuje određenu temu uz praktičan rad. Svi ciklusi su vezani uz hrvatski film.

Pojedini ciklus u prosjeku traje mjesec dana, a online susreti se održavaju jednom tjedno po dva sata. Svaki ciklus ima i svoju Pro radionicu koja traje 3 dana po 3 sata.

Sudjelovati možete od bilo gdje, labirinte rješavati bilo kada, sami ili u društvu, dok pijete kavu sa susjedom ili čuvate unuke, pa čak i s mobitela u autobusu. Podijelite s nama iskustvo gledanja odličnih filmova i zanimljivih razgovora o njima.

Osim individulanog prolaska Filmskim Labirintom radionica se sastoji od tri obavezna online zajednička sastanka na platformi Zoom. Na vrijeme ćete dobiti sve potrebne upute i link za sastanak. Tada ćemo raditi svi zajedno. Po završetku svakog ciklusa dobiti ćete diplomu.

Raspored ciklusa:
1. Filmski labirint – – prijavite se ovdje do 17. listopada
Datumi i vremena sastanaka su:
Subota, 22. listopad od 10 do 12h
Subota, 29. listopad od 10 do 12h
Subota, 5. studeni od 10 do 12h
PRO radionice održati će se 11., 12. i 13. studenog, svaki dan po 3 sata.

Prvi ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska književnica Ivana Bodrožić, a vezan je uz temu filmske adaptacije književnog djela, kao i montaže i naracije. U ovom labirintu pozabaviti ćemo se filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te saznati kako se “priča” film. Svi aspekti pričanja priča filma bit će u igri: oblici naracije, tehnološki aspekti spajanja scena, razumijevanje i prepoznavanje naučenih gledalačkih obrazaca i filmskih navika te svi slikovni i zvukovni okidači premetanja priča. U ovom plesu s filmskim Minotaurom Vi ćete u Labirintu otkrivati i stvarati, dobivati zadatke i upute, a sve će biti zabavno, intrigantno i otkrivajuće. Nemojte se bojati tehnološkog aspekta radionice jer je ona upravo osmišljena da tijekom nje savladate i sve aspekte online edukacija i interakcije i upravo je rađena po Vašoj mjeri u skladu s Vašim postojećim znanjem koje ćete tijekom putovanja Filmskim Labirintom obogatiti i nadopuniti. U svakom trenutku možemo se čuti i telefonom ili mailom, da uspostavimo onu nužnu tehničku osnovu za lako i brzo praćenje nastave.

U pripremi su također i ostali ciklusi Filmskih Labirinata.
2. Filmski labirint – online radionice počinju 19.11.2022.
3. Filmski labirint – online radionice počinju 17.12. 2022.
4. Filmski labirint – online radionice počinju 21.1.2023.
5. Filmski labirint – online radionice počinju 18.2.2023.
6. Filmski labirint – online radionice počinju 18.3.2023.
7. Filmski labirint – online radionice počinju 22.4.2023.

Detaljni raspored aktivnosti i radionica možete pogledati ovdje.

Nakon prijave možete započeti svoje putovanje Filmskim Labirintom ovdje (uskoro!).
Kontakt osobe za više informacija:
Boris Bakal (autor projekta i programski voditelj); bacaci.sjenki@gmail.com; 098 165 8186
Hana Juranović (voditeljica projekta); hana.bacacisjenki@gmail.com; 099 362 4245

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.