Hrvatska, Nekategorizirano

Bacači sjenki: Još jedan uspjeh za kratki igrani film “S druge strane predstave”

foto: Bacaci sjenki
foto: Bacaci sjenki

Nakon prikazivanja u službenom natjecateljskom programu festivala Pochatok u Ukrajini još jedan uspjeh za film “S druge strane predstave”: izabran je u finalni natjecateljski program Tolpuddle Radical Film Festivala u pitoresknom gradiću Tolpuddle u Dorsetu, na donjem rubu Ujedinjenog Kraljevstva, priopćila je udruga Bacači sjenki.

Radi se o doku-fikcijskom kratkom igranom filmu s elementima trilera, znanstvene fantastike i komedije kojeg su smislili, napisali, odigrali, snimili i režirali polaznici mladi (10-13 godina) majstorske filmske Frooom radionice uz pomoć voditelja redatelja i glumca Vena Mušinovića te uz suradnju mlađih polaznika početnih i naprednih radionica. Ovi autori već sedam godina pohađaju Frooom i poneki već hrabro ulaze u profesionalne filmske projekte.

Autori, izvođači i redatelji: Jaga Franić Medvešek, Vanja Dedić, Karlo Špoljar, Bruno Šimunić, Jakov Piljek, Gustav Lauc.

Film je do sada prikazan na festivalima u Austriji (Youki), Welles), Indiji (Chin India, New Delhi), Grčkoj (Camera Zizanio, Pyrgos), Ukrajini, Makedoniji i Hrvatskoj. Nagrađen je specijalnom nagradom za inovaciju na festivalu YOUKI u Wellesu u Austriji, a posebnim priznanjem u New Delhi-u.

Iako je film napravljen na Frooom filmskim radionicama davne 2015. godine još uvijek ga i domaći i strani festivali rado prikazuju, a redovito ga pokazujemo i na našoj reviji “The Best of Frooom” pa je tako prikazan ove godine i u Komiži (u sklopu programa SuPerKultura, veljača), festivalu “Filmska Runda” u Osijeku (svibanj) te na festivalu SEJEM u Sv. Petar Orehovac pored Križevaca (srpanj). Za slijedeću sezonu program “The Best of Frooom” bit će prikazan u Karlovcu, Dugoj Resi i Dubrovniku (Frooom radionice u Dubrovniku 16-21 listopada – DUFF 2018.).

SDSP_2018_all_Frooom! je interdisciplinarni i integralni program funkcionalnog medijskog, filmskog i informatičkog opismenjavanja (sada u 11 gradova RH) nastao 2011. g iz zakonski izražene društvene potrebe za inovativnim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima pružiti uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnosti te izmjestiti i izoštriti pogled na stvarnost i medijski okoliš kojem su svakodnevno izloženi. Inovativnost Froooma je zabavan i naizgled neformalan integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup obrazovanju što se postiže dinamičnim ispreplitanjem povezanih dramskih i prostornih vježbi te vježbi tehničkog tipa i filmskog jezika na tematskim razinama, a program uključuje i besplatne matineje arhivskih i novih filmova za djecu, koncerte filmske glazbe, sjajmove i predavanja otvorene javnosti koje su dosad podržali i omogućili mnogi domaći i strani partneri, producenti i distributeri, regionalni filmski arhivi, TV postaje, osnovne škole, akademije te kulturni centri.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 18-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, sudioničke kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.