EHO, Nekategorizirano

Kuća za ljude i umjetnost Lauba slavi peti rođendan

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Kuća za ljude i umjetnost, zagrebačka Lauba proslavit će ovaj tjedan svoj peti rođendan, počevši od utorka kada se otvara velika izložba Siniše Majkusa “Megamix”, dok je petak rezerviran za ‘tulum’ pod nazivom “Lauba veselica za pet”.

Novi izložbeni projekt, kiparska instalacija “Megamix” jedan je od karakterističnih i dosad najkompleksnijih site specific projekata Siniše Majkusa, koncipirana kao ambijentalna skulpturalna intervencija in situ, koja svojom razvedenom piktoplastičkom megastrukturom predstavlja jedinstven primjer prostorne, ‘relacionalne estetike’ kojom je obilježio hrvatsku likovnu scenu zadnjih desetljeća, ističe se u najavnom tekstu Radovana Vukovića.

Po njegovim riječima, iako je Majkus grafičar po obrazovanju tipičan je predstavnik nove generacije umjetnika koja je stasala u pluralističkom ozračju individualnih i medijskih sloboda pod egidom kulturnoga nomadizma osamdesetih godina.

“Već je svojim prvim javnim nastupima, živopisnim ‘crtežima’ bizarnih životinjskih motiva ili apstraktnih biomorfnih struktura, oblikovanih od komada žice, ljepenke i šarenih uzoraka skaja popartističkih obilježja, skrenuo pozornost na plastička svojstva i ludički karakter svoga stvaralaštva”, ustvrdio je Vuković.

Njegova nova umjetnička instalacija kodne oznake M22², postavljena je uzduž središnjeg dijela izložbenog prostora kao viseće skulpturalne kompozicije monumentalnih razmjera, čime umjetnik, ocijenio je, pomiče granice referencijalnosti oblika i svoje umjetničke interese prema izrazito kromatskim vrijednostima kiparske forme i arhitektoničnosti predmetnih oblika u zanimljivom opartnom spoju slikarstva, skulpture i arhitekture s težištem na ambijentalnom ustroju umjetničkog djela.

Rođendanska zabava u petak, 17. lipnja, počinje na terasi i parkingu, a nastavlja se u galerijskom prostoru do ranih jutarnjih sati, najavljeno je iz Laube.

Večer otvaraju Siniša Švec i Tomo Ricov s Yammat FM-a, te Pill Jackson, a potom će uslijediti nastup Laubine posebne gošće iz Londona – Peggy Gou.

Ulaz na izložbu i proslavu Laubinog rođendanskog tjedna je besplatan, no za ulaz na tulum potrebno je preuzeti besplatne ulaznice, koje se moguć pronaći na nekoliko lokacija (Bistro Lauba, Eli’s caffe, Swanky Mint hostel, A Most Unusual Garden i Dežman bar).