Aktivizam, Nekategorizirano

Nove epizode umjetničkog projekta “Janje moje malo”

 foto HINA/ ISU/ ds
foto HINA/ ISU/ ds

Otvorenjem čak pet izložbi u zagrebačkim galerijama 17. i 18. veljače počinju četvrta i peta epizoda sedmomjesečnog projekta “Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)”, posvećenog hrvatskom suvremenom umjetniku Mladenu Stilinoviću.

Projekt je naslovljen prema radu konceptualnog umjetnika Mladena Stilinovića (1947.-2016.), o čijem istaknutom mjestu u suvremenoj umjetnosti svjedoči i nedavna objava Venecijanskog bijenala da će mu izložiti radove na ovogodišnjoj centralnoj izložbi te ugledne manifestacije.

Utemeljen na zbirci Kontakt, koja uključuje konceptualne, postkonceptualne i eksperimentalne umjetničke prakse iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, projekt “Janje moje malo” u svim epizodama predstavlja Stilinovićeve radove, a u najnovijoj je to slavni ciklus “Eksploatacija mrtvih”.

Izložbe će se postaviti u galerijama Forum, GMK, Nova te u stanu Softić i Institutu za suvremenu umjetnost, a uz njih će se održavati performansi, filmske projekcije i dvodnevni seminar na temu “Što nakon kolekcioniranja” na kojem će sudjelovati veliki broj međunarodnih kustosa i umjetnika, najavio je WHW.

Četvrta epizoda donosi dvije samostalne izložbe – “Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno” Gorana Trbuljaka u Galeriji Forum te “Prijedlog za New Kunsthaus, nije dalje razvijen” austrijskog umjetnika i filmaša Josefa Daberniga u Galeriji Nova, dok će se skupne izložbe održati u stanu Softić i Institutu za suvremenu umjetnost.

Galerija MK predstavlja mlade umjetnike Anu Vuzdarić i Marka Gustića Mižimakova, a Institut za suvremenu umjetnost Posljednju futurističku izložbu Kazimira Maljeviča, koja je prvi put bila postavljena u Beogradu 1985., videorad Stara kuća (2003.) libanonskog umjetnika Rabiha Mrouea i novu umjetničku knjigu Gorana Trbuljaka. U Institutu za suvremenu umjetnost održat će se i performans Nikolaj Punjin – slavan teoretičar ruske avangarde.

Za ovu epizodu projekta stan Softić promijeniti svoj karakter, te se u njemu kroz prekriven i razmješten namještaj i atmosferu odlaska gradi pozadina za radove koji se bave zatvaranjima političkih horizonata, najavljeno je.

Predstavit će se niz povijesnih radova koji postavljaju pitanja o medijskoj reprezentaciji i manipulaciji, kao što je fotografska serija “Izborni sastanak” Iona Grigorescua o lažnim izborima u Ceausescuovoj Rumunjskoj ili videorad “Opća opasnost (Sapunica)” Sanje Iveković. 

Kao naznaka nužnosti učenja iz revolucionarnih borbi izložba uključuje i malu sekciju partizanske umjetnosti a, među ostalim, u jednoj od soba stana će biti mala selekcija slika turske umjetnice Gulsun Karamustafe iz sedamdesetih koje predstavljaju krvavu povijest ljevičarskih pokreta u Turskoj.

Bit će tu i novi radovi Gorana Petercola koji se bave ponavljanjem i rekonstrukcijom odsustava i praznine te djela Juliusa Kollera, Jirija Kovande, Ivana Kožarića, Katalin Ladik, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Marko Ristića, Mladena Stilinovića i Svena Stilinovića.

Peta epizoda obuhvaća dvodnevni seminar “Što nakon kolekcioniranja”, koji će se održati 17. i 18. veljače u Društvu arhitekata Zagreb.

Na razgovorima će biti kustosica i ravnateljica ljubljanske Moderne Galerije Zdenka Badovinac, ravnatelj Van Abbemuseuma iz Eindhovena Charles Esche, donedavna kustosica muzeja Guggenheim Abu Dhabi Reem Fadda, glavna kustosica moskovskog muzeja Garage Kate Fowle, te niz drugih kustosa i umjetnika, Katalin Ladik, Gulsun Karamustafa, Joanna Mytkowska, Manuel Pelmus, Nikolaj Punjin, Erzen Shkololli, Francoise Verges, Goran Trbuljak. 

U okviru “Kratkog utorka” kina Tuškanac 21. veljače će se prikazati retrospektiva filmova Josefa Daberniga “Fade out u imaginarni prostor”.

Projekt “Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)”, počeo je u studenom, a završit će u svibnju iduće godine, dok njegova četvrta i peta epizoda traju do 25. ožujka. (Hina)