Aktivizam, Nekategorizirano

Izložba ‘Tvoja zemlja ne postoji’ i Dejan Kršić: Što, kako i za koga & tako dalje

ana-oplaićU Multimedijalnom kulturnom centru Split, u četvrtak, 29. rujna, s početkom u 20 sati, otvaraju se dvije izložbe – skupna izložba ‘Tvoja zemlja ne postoji’ kustosica WHW te izložba Dejana Kršića ‘Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost’. Izložbe ostaju otvorene do 20. listopada.

Tvoja zemlja ne postoji Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Etcétera…, Vlatka Horvat, Siniša Ilić, Rajkamal Kahlon, Victoria Lomasko, Runo Lagomarsino, Ana Opalić, Trevor Paglen, Partizanska umjetnost, Mykola Ridnyi, Mladen Stilinović, Lana Stojićević.

Izložba Tvoja zemlja ne postoji naslovljena ja prema istoimenom radu Libie Castro i Ólafura Ólafssona, kampanji od 2003. godine realiziranoj u različitim formatima, na mnogim jezicima i u raznim gradovima. Izložba okuplja umjetnike čiji radovi rezoniraju sa širokim asocijativnim poljem emocionalnih, društvenih i historijskih sadržaja na koje višeslojna tvrdnja Tvoja zemlja ne postoji može upućivati. Dio je serije istoimenih izložbi koje se, okupljajući različite umjetnike u svakom gradu, tijekom ove godine održavaju u Art radionici Lazareti (Dubrovnik), Galeriji Nova (Zagreb), Multimedijalnom kulturnom centru (Split) te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka).

Investiran u višeznačnost izjave “Tvoja zemlja ne postoji” naslov izložbe pokreće niz asocijacija postavljajući okvir za promatranje radova. U prvi mah, asocira na neriješene probleme suvremenih migracija koji sve agresivnije povlače granice između “mi” i “oni”, “iznutra” i “izvan”. Također, slogan “Tvoja zemlja ne postoji” indicira i nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo, zemlje koja se ne oslanja na ideologiju određenu granicama, vođenu teritorijalnim određenjima i nacionalnom pripadnosti. Stoga ovaj višeznačni naslov valja shvatiti kao znak nezadovoljstva i ponovnog promišljanja ideje kolektiva kao mjesta solidarnosti te kao sugestiju da i polje umjetnosti treba koristiti kao poligon promišljanja tih ideja.

Izložba Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti.

Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte udruge Što, kako i za koga / WHW, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven, Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković, Vlado Martek itd. Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i ‘profesionalni hobi’. Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

Postav izložbe: Dejan Kršić, Marko Golub, Oleg Šuran