Inicijative, Nekategorizirano, Svijet

Galerija: Međunarodni dan žena proslavljen diljem svijeta

Međunarodni dan žena u Brazilu
Međunarodni dan žena u Brazilu, foto:EPA

Međunarodni dan žena je različito proslavljen u srijedu diljem svijeta: od feminističkog skupa u krugu Kremlja, preko mimoza na talijanskim ulicama do “dana bez žena” u Sjedinjenim Državama.

U Moskvi je skupina feministkinja nakratko privedena pošto su u krugu Kremlja održale skup tražeći veća prava za žene u Rusiji, gdje se taj praznik više povezuje s pažnjom prema ženama nego s borbom za jednakost spolova. Usto je običaj da se majkama, suprugama, prijateljicama i kolegicama dariva cvijeće.

“Feminizam je naša državna ideja”, pisalo je na transparentu koji su držale dvije aktivistkinje koje su se popele na balkon jednog kremaljskog tornja.

U Kijevu je oko tisuću ljudi sudjelovalo u povorci pozivajući da se Dan žena, koji je od sovjetskog doba među važnijim praznicima u većini bivših republika SSSR-a, vrati svojim feminističkim početcima.

U Sjedinjenim Državama, pokret “Hod žena”, organiziran u siječnju dan nakon službenog stupanja na dužnost Donalda Trumpa, pozvao je da 8. ožujka bude “dan bez žena”. U Washingtonu ih je velik broj odlučio otići na posao, ali su se odjenule u crveno, u znak potpore pokretu. Naprotiv, poziv na štrajk na poslu i kod kuće prihvaćen je u Alexandriji, u Virginiji, gdje su se zbog toga morale zatvoriti sve škole.

Donald Trump je pak u utorak na Twitteru poručio da osjeća “veliko poštovanje” prema ženama i istaknuo njihovu “presudnu ulogu (…) u Americi i u svijetu”.

Na ulicama Rima, grane i vijenci spleteni od mimoza preplavili su grad, pa i trg ispred presjedničke palače. Taj cvijet sa žutim cvjetićima u obliku kuglice izabrale su Talijanke 1946. za simbol 8. ožujka.

Australski grad Melbourne je odlučio na deset semafora tradicionalne muške likove zamijeniti ženskim odjevenim u haljinu.

U New Delhiju su desetci mladih žena u bijelom demonstrirali samoobranu, napose kako svladati napadača i kako udarcem šake razbiti gipsanu opeku.

U Parizu su Ženski savez za demokraciju i Ženska naklada uputili poziv da se 8. ožujka posveti turskoj književnici Asli Erdogan kojoj prijeti kazna doživotnog zatvora zbog pisanja u prokurdskom listu. (Hina/EPA)