EHO, Nekategorizirano

Milas Klarić: Prijavljujte svaki oblik nasilja nad djecom, pa čak i sumnju!

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je tragičan pulski slučaj iskoristila za apel građanima.
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je tragičan pulski slučaj iskoristila za apel građanima.

Susjedi Chiare Pašić (32) na adresi Akvilejski prilaz čuli su da se u stanu nešto čudno događa, ali nisu htjeli zvati policiju. Majka je sa sinom, kojeg je ubila u utorak, tamo je boravila samo mjesec dana.

“Jedino što smo čuli jest to da je dijete stalno plakalo, a toliko je plakalo da je gospođa u stanu ispod nje skoro zvala policiju da vidi što se događa. Ali odustala je od toga. Jednom je jedna susjeda tom djetetu kupila igračku, a on ju je nakon toga uhvatio za nogu i nije je htio pustiti”, ispričali su susjedi za Jutarnji.

“Bez namjere da komentiram konkretan slučaj, koji nas je sve potresao, rekla bih da su tragedije u kojima stradaju djeca uvijek bolna opomena i podsjetnik da ne smijemo olako prelaziti preko signala koji upućuju na to da je neko dijete možda zlostavljano ili zanemarivano u obitelji”, kazala je Milas Klarić za 100posto.
Opravdano je prijaviti i samo sumnju

Ona smatra da susjedi ponekad mogu biti ključni faktori da se izbjegne tragedija.

Podsjetila bih još jednom i u ovoj prilici da svi koji znaju ili sumnjaju da su djeca u njihovoj okolini žrtve nasilja trebaju to prijaviti policiji ili centru za socijalnu skrb. To se odnosi i na susjede, koji često mogu čuti ili vidjeti što se događa s djecom u njihovom susjedstvu, ali i na liječnike, odgojitelje, učitelje, stručne suradnike u školi, sve one koji su u kontaktu s djecom i mogu primijetiti znakove koji upućuju na zlostavljanje.

Također, pravobraniteljica ističe da prijave mogu biti i anonimne, a onima koji se kolebaju i ne žele prijaviti nešto “u što nisu sigurni”, poručuje da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje te da se od njih ne očekuje da dokažu da se sam čin zlostavljanja zaista dogodio.

“U svakom slučaju važno je obavijestiti nadležne službe, a one će utvrditi je li sumnja utemeljena”, rekla nam je Ivana Milas Klarić i zabrinuto apelirala da o nasilju nad djecom ne smije nitko šutjeti niti od njega okretati glavu.

 

Preuzeto sa portala: Jutarnji list