Nekategorizirano, Rad udruga

Mobilnim timom obuhvatili čak 315 osoba s invaliditetom umjesto planiranih stotinjak

Ukupno 103 osobe su bile prisutne na edukacijama o apliciranju prijava na EU projekte

U čakovečkom Društvu distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida su iznimno zadovoljni provedbom svog projekta Suradnjom do novih mogućnosti.

U potpunosti su realizirali zadane ciljeve, a u nekim su dijelovima čak premašili očekivanja.

– Zaposlili smo logopeda, fizioterapeuta i socijalnu radnicu u svojstvu mobilnog tima koji je obilazio osobe s invaliditetom na području Međimurske županije, te njima i članovima njihove obitelji pomagao u stjecanju novih vještina kojima će si olakšati svakodnevicu i pomoći u poboljšanju, odnosno održanju postojećeg stanja.

Mobilni tim obuhvatio je čak 315 osoba s invaliditetom, dok je u samom projektnom planu predviđeno stotinjak. Osposobljeno je 10 osoba za pružanje usluge pomoći u kući (gerontodomaćice) i 6 osoba pomoćnika u nastavi/vrtiću (dječje njegovateljice). Ukupno 103 osobe su bile prisutne na edukacijama o apliciranju prijava na europske projekte organizacija civilnog društva u Međimurskoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji – priča ponosno Lea Kovačić iz Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida.

Dugoročna korist projekta 

Kaže kako su projektnim aktivnostima ojačali kapacitete svojih članova, osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, te zaposlenika i volontera udruga civilnog društva uključenih u projektne aktivnosti.

– Većinu projektnih aktivnosti kreirali smo na način da imaju dugoročnu korist i da pružanjem vještina svim dionicima osiguramo nastavak aktivnosti u nekom vidu i nakon završetka projekta.

Logopedica i fizioterapeutica i dalje su ostale zaposlene u udruzi i pružaju potrebnu pomoć zainteresiranim članovima, a socijalna radnica već je duži niz godina dio našeg tima.

Izrađene socijalne anamneze služe nam kao smjernica za daljnji rad i planiranje budućih projektnih aktivnosti. Većinu osoba koje su prošle osposobljavanje za gerontodomaćice zaposlili smo na projektu osobne asistencije za osobe s invaliditetom, dok su dječje njegovateljice u većini zaposlene u Savezu udruga „Prvi korak“, kojeg smo i mi članica – pojašnjava Kovačić dodavši kako je u sklopu projekta izrađen prijedlog Strateškog plana za DDICP Čakovec, koji je tokom 2016. godine usvojen na Skupštini, te služi kao osnova za budući razvoj udruge.

Prvi EU projekt 

– Putem ovog projekta, osim uspostavljanja novih korisnih kontakata koji nam mogu biti od velike koristi u budućim projektima, stekli smo dragocjeno prvo iskustvo vođenja projekta financiranog iz Europskih fondova.

DDICP Čakovec ima vrlo bogato dugogodišnje iskustvo u osmišljavanju i provođenju raznih programa i projekata, ali Suradnjom do novih mogućnosti je naš prvi „europski“ projekt, apliciran i provođen isključivo vlastitim kapacitetima.

Poslužio nam je kao jedno veliko iskustvo i primjer za kreiranje i provođenje budućih projekata, te podigao kvalitetu našeg rada na višu razinu – ističe.

Međunarodna suradnja 

Osim svega nabrojanog, na studijskom putovanju u Ljubljanu, koje je bilo dio projektnih aktivnosti, dogovorena je međunarodna suradnja DDICP Čakovec, Udruge tjelesnih invalida Bjeovar i Grada Preloga sa Zavodom za izobraževanje in inkluzijo OdtiZ.
– Suradnju smo nastavili i na drugim projektima. Na navedenom studijskom putovanju ostvarili smo kontakt s Društvom distrofikov Slovenije te upoznali njihov djelokrug i način rada. Navedena udruga je osnivač Birografike BORI d.o.o., poduzeća koje zapošljava osobe s invaliditetom. S obzirom da je DDICP Čakovec osnivač društvenog poduzeća Naš izvor d.o.o., koje isto tako zapošljava osobe s invaliditetom, započeli smo suradnju i na tom polju – zaključila je.

Maja Celing Celić