EHO, Nekategorizirano

Nagrada Deutsche Wellea turskom novinaru

 Politika Nagrada Deutsche Wellea turskom novinaru Turski predsjednik je tužio Sedata Ergina zbog njegovog izvještavanja. DW Erginu, za njegov rad, dodjeljuje nagradu „Freedom of Speech Award“. Bobs Award Freedom of Speech Sedat Ergin Glavni i odgovorni urednik najtiražnijeg nezavisnog turskog dnevnog lista "Hürriyet" .

Turski predsjednik je tužio Sedata Ergina zbog njegovog izvještavanja. DW Erginu, za njegov rad, dodjeljuje nagradu „Freedom of Speech Award“.

Glavni i odgovorni urednik najtiražnijeg nezavisnog turskog dnevnog lista “Hürriyet” je prema viđenju direktora DW-a Petera Limbourga dostojan dobitnik nagrade: „Sedat Ergin i njegove kolege se svaki dan moraju boriti za nezavisnost novinarstva i slobodu medija i pri tome se izlažu znatnom riziku.“ Zbog toga mu pripada vrijedna nagrada Deutsche Wellea – čovjeku koji predstavlja stotine novinara u Turskoj koji moraju raditi u sličnim teškim uvjetima.

“Sloboda medija samo u sudu”

U prvoj reakciji na vijest da je ovogodišnji dobitnik nagrade DW-a „Freedom of Speech Award“ Sedat Ergin je izrazio zahvalnost i rekao: „Čast mi je primiti ovu prestižnu nagradu koja se zalaže za očuvanje slobode medija u svijetu.“

S obzirom na veliki broj napada na novinare u njegovoj zemlji, takav angažman je nužan. Kada je Ergin u ožujku pozvan da se pojavi pred sudom, on je oslikao sumornu sliku stanja u kojem se nalazi njegova profesija u Turskoj : „Sloboda medija u Turskoj je 2016. godine ograničena na hodnike u sudovima.“ Zbog toga je za direktora DW-a Limbourga važno podržati kolegu u Turskoj: „ Deutsche Welle je 1962. godine počeo emitirati radijske emisije na turskom jeziku. Osjećamo se usko povezani s turskim narodom, ali ne možemo gledati kako vlasti sustavno zastrašuju i maltretiraju novinare, umjetnike i znanstvenike i šutjeti“, kaže Limbourg.

Trenutno je potpuno nejasno hoće li Sedat Ergin osobno primiti nagradu u lipnju na Global Media Forumu u Bonnu. Ovaj turski novinar je od ožujka pred sudom u Istanbulu jer je navodno vrijeđao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Konkretno se radi o članku u kojem se Ergin rugao Erdoganovom govoru o jednom napadu na zabranjenu Kurdsku radničku stranku PKK na turske vojnike. U optužnici se Erginu predbacuje da je „zlonamjerno izokrenuo citat predsjednika države kako bi manipulirao javnim mnijenjem“.

To nije prvi spor u koji su upleteni Ergin i njegove novine. Odvjetnici vjerni predsjedniku Erdoganu su nekoliko puta zahtijevali uhićenje glavnog i odgovornog urednika lista “Hürriyet”. Jedan od primjera je zahtjev da se Ergina uhiti nakon što je list objavio tekst o smrtnoj kazni za bivšeg, prvi put demokratski izabranog, predsjednika Egipta, Muhameda Mursija. U tom izvještaju je ukazano da je Mursi osvojio 52 posto glasova birača.

U tome je Erdogan vidio pokušaj da se indirektno pozove na njegovo svrgavanje jer je on na prvim direktnim izborima za turskog predsjednika u kolovozu prošle godine pobijedio s 52 posto glasova birača.

Kontrolna funkcija u opasnosti

S obzirom na ovaj i mnoge druge slične slučajeve u kojima su novinari ograničeni u svom izvještavanju, ili im je čak prijećeno, sve više vodećih predstavnika medija se boji gubitka kontrolne funkcije medija u Turskoj. Tako se u svibnju 2015. godine predsjednik sindikata novinara TGC Ugur Güc žalio da stanovništvo odavno nema na raspolaganju demokratske i nezavisne izvore informacija: „21 novinar je u zatvoru. Novinari puno svoje energije troše kako bi se izjasnili o tisućama pokrenutih istraga ili istraga kojima im prijeti državno tužilaštvo“.

U sve više medijskih kuća primjetna je samocenzura, a sve zbog osiguranja svojih ekonomskih aktivnosti i povećanja šansi za dobivanje unosnih državnih narudžbi. U jednoj takvoj atmosferi ne može biti ni govora o nezavisnom novinarstvu“, kaže Güc.

Za ljudska prava i slobodu mišljenja

Nagrada DW-a „Freedom of Speech Award“ se dodjeljuje u sklopu natjecanja za najbolje blogove “The Bobs – Best of Online Activism”. Nagrađuju se osobe ili inicijative koje se na poseban način zalažu za ljudska prava i slobodu mišljenja.

Prvi dobitnik DW-ove nagrade je saudijski bloger Raif Badawi. S obzirom da se suosnivač internetske stranice „Saudijski liberali“ od 2012. godine nalazi u zatvoru, nagradu je primila njegova supruga Ensaf Haidar. Preuzeto sa portala www.dw.com