EHO, Nekategorizirano

Nagrada Miko Tripalo za 2017. godinu uručena platformi N1

Zagreb, 28.02.2018. - Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjelio je Nagradu Miko Tripalo za 2017. Informativnoj multiplatformi N1 za unapređenje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva. Na fotografiji Tihomir Ladišić, Nera Valentić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Zagreb, 28.02.2018. – Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjelio je Nagradu Miko Tripalo za 2017. Informativnoj multiplatformi N1 za unapređenje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva. Na fotografiji Tihomir Ladišić, Nera Valentić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

– Informativnoj multiplatformi N1 u srijedu je svečano uručena Nagrada Miko Tripalo za 2017. godinu, Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, za unaprjeđivanje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva, a direktor programa N1 Tihomir Ladišić istaknuo je kako je to nagrada potvrda da je osnovna misao u njihovome radu – sloboda i profesionalnost.

U obrazloženju nagrade, koje je pročitao povjesničar Tvrtko Jakovina, ističe se da je N1 ponudila visoko kvalitetan informativni televizijski program i uspjela, znatno bolje od ostalih televizijskih kuća u Hrvatskoj, svojim gledateljima neprestano pružati informacije o raznovrsnim događajima kao i žive rasprave o njima.

“N1 je u kratkome vremenu postala središnji izvor informacija građanima Hrvatske kao i onima koji zbivanja u Hrvatskoj i regiji prate iz susjednih ili udaljenih zemalja. U situaciji kada su programi drugih televizija pod velikim pritiskom vlasti i krupnih oglašivača, N1 se iskazala visokim stupnjem neovisnosti. Posebno je dragocjena njezina otvorenost prema predstavnicima različitih društvenih skupina i prema osobama različitih stavova, čime N1 unapređuje demokratske vrijednosti i humane odnose u društvu”, stoji u obrazloženju.

Posebno se ističe i brzina reagiranja i raspon vijesti N1, činjenica da svaku važnu informaciju o prikazanom događaju u studiju komentiraju gosti-eksperti, kao i cjelovito i stalno praćenje zbivanja u Saboru, Vladi i uredu Predsjednice.

“Kao ključni izvor pravovremenih i profesionalno odgovornih informacija i komentara o zbivanjima u zemlji, u susjednim zemljama i u svijetu, kao televizijska kuća vrsnih urednica i urednika te novinarki i novinara koja je uspjela ostati neovisna o raznovrsnim pritiscima te otvorena za različita ali stručna mišljenja, N1 je postala uzorom televizijskoga novinarstva. N1 unapređuje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva te zavređuje nagradu koja nosi ime Mike Tripala”, stoji u obrazloženju nagrade koju je Ladišiću uručio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

“Sloboda je bila najvažnija riječ za sve nas koji smo stvarali N1 protekle tri godine, trudili smo se stvoriti otok slobode u hrvatskom medijskom prostoru, mediji koji je pokazao da može izbrisati mnoge predrasude”, istaknuo je Ladišić u zahvali Cerntru na dodijeljenoj nagradi.

Pokazali smo, dodao je, kako je moguće da jedan privatni medij preuzme ulogu i javnog servisa “i to upravo u trenutku kad je ta ideja javnosti, javnog servisa, zapravo bila gotovo nestala ili je postala manje važna i vrijedna u hrvatskom medijskom prostoru”.

N1 je pokazao i da politika može biti gledanija od filmskih i glazbenih kanala, od zabave, dodao je te posebno naglasio kako su pokazali da “ideja slobode može okupiti novinare različitih svjetonazora koju vjeruju u dvije osnovne stvari – slobodu i profesionalnost.

“Ponosni smo na to da u našoj redakciji postoje ljudi različitih svjetonazora, koji različito misle i vide stvari koje se događaju oko nas. I vjerujemo da to nije naša mana već prednost”, rekao je te poručio da će i dalje biti glas javnosti i u svakome trenutku postavljati sva pitanja bez obzira na prijetnje koje su dobivali s “mnogih inozemnih ili anonimnih adresa, ali i javne napade iz političkih krugova”.

Mislim da je moja i naša najveća zadaća da se odupiremo tim prijetnjama i borimo se za tu osnovnu misao – misao slobode, zaključio je Ladišić.

Na nagradi je N1 čestitao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, a u sklopu svečanosti o povijesti nagrade govorio je predsjednik Upravnog odbora Goran Radman, dok je Gvozden Flego govorio o “slobodi novinara i medija i demokraciji” istaknuvši da su sloboda i kvaliteta medija konstitutivni dijelovi društvenih uvjeta za slobodu ljudi.