EHO, Nekategorizirano

“Istanbulska konvencija je u proceduri”

Ilustracija, N1
Ilustracija, N1

Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiji kao Istanbulska konvencija, je u proceduri, poručeno je za N1 iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Piše: Andreja Župčić

Možda se rijetki sjećaju, ali premijer Andrej Plenković najavio je još 2016. godine, povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama da će Vlada, odnosno Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, u Saboru.

Godinu dana kasnije u listopadu na saborskom Aktualnom prijepodnevu upitan hoće li Hrvatska barem do kraja 2017. ratificirati Istanbulsku konvenciju, Plenković je poručio da će Vlada u primjerenom trenutku odlučiti kada će nastaviti s ratifikacijom.

S obzirom na šokantnu i skandaloznu izjavu ministrice Murganić oko slučaja Tomašević, koju je Plenković gotovo jednako šokantno nazvao ‘ne baš najsretnijom’, kao da se primjereni trenutak čini još dalje, ali i možda ipak nešto bliže. Kontradiktornost se očitava u onome što su za N1 poručili iz resornog Ministarstva kad smo ih suočili s povijesti njihovih ‘neobičnih’ i nerazjašnjenih’ postupaka vezano uz Istanbulsku konvenciju te najava koje odašilje HNS, ako je vjerovati njihovu šefu Ivanu Vrdoljaku.

Izvor: Patrik Macek/PIXSELL
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo Nade Murganić za N1: Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije je u proceduri

Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pitali smo kada će biti objavljeno Izvješće o provedenom savjetovanju na Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija?

Pitali smo ih i zašto je Izvješće, koje je objavljeno 31. listopada 2017. godine nakon samo sat i pol vraćeno u status zatvorenih savjetovanja za koje izvješće Vlade još nije objavljeno, i to nakon što je očitovanje kasnilo četiri tjedna u odnosu na najave?

No odgovore nismo dobili, kao niti na pitanje što je u Izvješću bilo sporno i tko je te po čijem nalogu zatražio njegovo uklanjanje sa službenih stranica, baš kao niti na pitanje kada će ministrica pokrenuti, a što je najavio Plenković, postupak ratifikacije?

Pitanje o ratifikaciji postavili smo i Vladi u nadi da će biti prinijeto premijerovoj pozornosti, no odgovora zasad nema, ali bit će to vjerojatno tema koja će ga dočekati u Saboru, a ono što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku umjesto odgovora na navedena pitanja poručilo za N1 bila je tek jedna rečenica: “Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je u proceduri.” Daljnja pojašnjenja, kao i odgovore na postavljena pitanja čekamo i dalje.

Nada Murganić, Andrej Plenković, Izvor: N1
Nada Murganić, Andrej Plenković, Izvor: N1

Od što skorijeg preko primjerenog do doglednog trenutka

U međuvremenu, oglasio se Vrdoljak i kazao da HNS od svojih koalicijskih partnera očekuje da na idućoj sjednici Sabora, u što kraćem vremenu, na dnevni red stave glasovanje o Istanbulskoj konvenciji.

Na novinarski upit da komentira to što vladajući ne planiraju staviti Istanbulsku konvenciju uskoro na dnevni red, Vrdoljak je odvratio da “misli da to uopće ne mora tako biti” i dodao da će vrijeme pokazati, no na dodatno pitanje je li HNS postavio kakav rok za raspravu o Konvenciji, Vrdoljak je odgovorio da njegova stranka ne funkcionira na takav način.

“Mi smo u svakodnevnom kontaktu s kolegama iz HNS-a, o tome i razgovaramo pa u dogledno vrijeme će se obaviti unutarstranačka rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a nakon toga ćemo vjerojatno i o njoj u Saboru raspravljati”, kazao je potom na Vrdoljakove riječi šef Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Nakon što ‘skorijeg’ pa ‘primjerenog trenutka’ tako se sada spominje i ‘dogledno vrijeme’, rekli bi neki da je to valjda tako u vlasti, to je ta dinamika’, pri čemu ne treba zaboraviti na to da su i SDP i HNS propustili ratificirati Istanbulsku konvenciju, premda ih je onda za to prozivao HDZ, a sada su tu HDZ i opet HNS koje proziva SDP. A dok politika mudruje, poražavajuće brojke pokazuju da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje.

 

Preuzeto sa portala: N1