EHO, Nekategorizirano

Političarke i aktivistkinje, katolkinje i ateistkinje – ujedinjene za ratifikaciju Istanbulske konvencije

3112af2a0f2a5c48160001efc41f2f39_XLPolitičarke i aktivistkinje, katolkinje i ateistkinje – ujedinjene za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak, 22. ožujka, u Centru za ženske studije, a u vezi ratifikacije Istanbulske konvencije i protestnog skupa protiv Konvencije najavljenog za 24. ožujka, žene iz različitih političkih stranaka i aktivistkinje okupile su se kako bi pozdravile odluku Vlade i ukazale na važnost nadilaženja političkih podjela u zajedničkoj borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Ana Raffai (RAND), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Bojana Genov (Ženska mreža Hrvatske), Irena Petrijevčanin-Vuksanović (HDZ), Marija Puh (HNS), Marijana Bijelić (Radnička fonta/Protagora), Marina Škrabalo (Zaklada Solidarna), Rada Borić (Nova ljevica), Sabina Glasovac (SDP), Sandra Benčić (CMS) i Vesna Kesić (Ženska mreža Hrvatske) jasno i glasno poručile su da je osnovna i jedina svrha IK zaštita žena od nasilja.

“Mali ali glasan dio javnosti širi laži, mistifikacije i fantastičke pretpostavke o učincima Konvencije,” rekla je Bojana Genov, pozvavši saborske zastupnike i zastupnice da bez obzira na stranačke i druge podjele daju podršku ovom važnom međunarodnom dokumentu.

“Žene i djevojčice u Hrvatskoj konačno imaju šansu da ih se više ne tretira kao drugotne,” kazala je Marina Škrabalo, napomenuvši da IK predstavlja najviši svjetski standard za zaštitu od nasilja.

“Hrvatska mora dokazati da nije pod okupacijom vjerskih fundamentalista, kao što su to neke druge zemlje Istočne Europe,” rekla je Škrabalo.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin-Vuksanović osudila je stvaranje umjetnog sukoba, odnosno dojma da postoje oni koji su “za” i oni koji su “protiv” obitelji. Na komentare dijela javnosti da je HDZ pokleknuo pod pritiskom SDP-a, odgovorila je da na 94. stranici HDZ-ovog izbornog programa jasno navedeno da će HDZ “ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji.”

Katolička teologinja Ana Raffai objasnila je da će dobar katolik podržati IK budući da se “katolici moraju djelatno, a ne samo deklarativno boriti protiv nasilja”. Također je rekla je “mizoginija otrov, a jedini lijek je rodna ravnopravnost.”

“Dobro je da konačno žene progovaraju o Konvenciji,” kazala je Anka Mrak Taritaš, upozorivši da “dok traju politikanske borbe, ali i dok mi danas ovdje sjedimo i raspravljamo o IK, žene diljem Hrvatske doživljavaju nasilje.” Mrak Taritaš smatra da svjedočimo jednom od ključnih momenata u povijesti RH u kojem trebamo odlučiti hoćemo li biti zatucana i zaostala zemlja ili ćemo biti uljuđeni i civilizirani.

SDP-ova Sabina Glasovac najavila je da će glasati za ratifikaciju jer će se na taj način osigurati, između ostalog, besplatne SOS linije te pravna i financijska pomoć za žrtve nasilja te snažnija koordinacija nadležnih institucija.

Govoreći o protivnicima IK, koji joj zamjeraju uvođenje “rodne ideologije”, Marijana Bijelić istaknula je da je nasilje nad ženama cijena koju su oni spremni platiti kako bi žene zadržali u podređenom položaju.

Vesna Kesić je pak jasno kazala: “Mi smo protiv rodne ideologije, a za rodnu ravnopravnost!”

Prema Kesić, rodna ideologija nije u Konvenciji, nego je modus operandi autoritarne moći, patrijarhata i Crkve, koji na taj način oni zadržavaju svoju moć i mobiliziraju javnost. Iz tog razloga Crkva odbija promijeniti tradicionalne rodne obrasce jer bi onda i sama unutar svojih struktura morala primiti žene, što ne želi učiniti.

“Rodna ideologija dolazi autobusima u subotu na prosvjed protiv Istanbulske konvencije,” zaključila je Kesić. [T.B.]

Preuzeto sa portala: Voxfeminae