Hrvatska, Nekategorizirano

Ministri jednoglasno dali potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministri u Vladi Andreja Plenkovića redom su u četvrtak dali potporu prihvaćanju prijedloga zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da je cilj zaštita žrtve.

“Važno je pojačati prevenciju i preventivne mjere”, kazala je ministrica na sjednici Vlade na kojoj je jednoglasno prihvaćen i upućen u saborsku proceduru prijedlog zakonao potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom.

Naglasila je i važnost obrazovanja u suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji te da se u ‘interpretativnoj izjavi naglašava ono što donosi, odnosno ne donosi konvencija’.

“Rod se temelji na dva spola i u Konvenciji se pojašnjava da postoje društveno oblikovane uloge ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce. Dakle, temelji se na dva spola – muškom i ženskom”, rekla je Murganić.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je da Konvenciju vidi kao korak u pravcu jačanja socijalne pravednosti u društvu, dok je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala da Konvencija osnažuje borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak također je jasno poduprla usvajanje Istanbulske konvencije dodavši da se ‘i kroz obrazovni sustav treba boriti protiv stereotipnih uloga žena i muškaraca”.

Odluku o pristupanju ratifikaciji Konvencije dale su i ministrice Nina Obuljen i Gabrijela Žalac koja je istaknula da su “sve nedoumice koje su postojale, otklonjene interpretativnom izjavom”.

Ministar obrane Damir Krstičević dao je punu podršku Konvenciji istaknuvši da je društvo jako onoliko koliko brine o najslabijima i najugroženijima dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio na razmjere nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.