EHO, Nekategorizirano

Najbolje europske zemlje za LGBT radnike/ce

lgbt_crNa temelju analize legislative, javnih politika, razine zaposlenosti i visine plaće u 43 europske zemlje, Expert Market otkrio je koja je od njih najbolja za LGBT radnike/ce. Prepoznavanje i zaštita prava LGBT populacije, niska razina nezaposlenosti i plaće veće od prosječnih, Norveškoj, Finskoj i Belgiji donijele su prva tri mjesta, a slijede ih Njemačka i Švedska, prenosi Vox Feminae.

Zemlje su bodovane u šest kategorija – zakoni protiv diskriminacije na radnom mjestu (20 bodova), zakoni i javne politike (10 bodova), tolerancija prema LGBT osobama (5 bodova), stambena diskriminacija (5 bodova), razina nezaposlenosti (5 bodova), prosječna plaća (5 bodova). Da bi zemlja završila na vrhu liste nužno je da u zakonima i javnim eksplicitno spominje izražavanje roda i interspolnost.

Hrvatska je završila na 11. mjestu, kojeg dijeli s Francuskom. Po pitanju zakona protiv diskriminacije na radnom mjestu Hrvatska je ostvarila punih 20 bodova, zakoni i javne politike donijeli su nam još 5 bodova, indeks tolerancije 2 boda, stambena diskriminacija 5 bodova, razina nezaposlenosti 2 boda i prosječna mjesečna plaća 1 bod.

Od zemalja iz regije sljedeća najbolja je Bosna i Hercegovina na 19. mjestu, zatim Srbija na 21., Slovenija na 24. i Makedonija na 34. mjestu. Kao najgore zemlje za LGBTI radnike pokazale su se Armenija, Makedonija, Azerbajdžan, Turska i Rusija.