Nekategorizirano, Stajališta

Neovisnost o poslodavcu i sustavu primarni razlog pokretanja vlastitog posla

posao_crNeke rezultate najnovijega globalnog istraživanja o poduzetništvu (Amway Global Entrepreneurship Report, AGER) kompanija je objavila u povodu globalnog tjedna poduzetništva, koji se ove godine obilježava od 13. do 19. studenoga.

Tema ovogodišnjeg istraživanja bila je “Poduzetništvo u promjenjivom radnom okruženju zemalja sudionica”, a provedeno je na uzorku od tisuću ljudi u dobi iznad 15 godina.

– Zadnje istraživanje koje je preveo GfK za kompaniju Amway u sklopu Global Entrepreneurship Reporta, a koje se provodi već devet godina u 44 zemlje, pokazalo je snažan rast poželjnoga poduzetničkog potencijala u Hrvatskoj, posebice među muškom populacijom, te uopće u dobnim skupinama od 18 do 35 godina i od 35 do 49 godina – navodi se u priopćenju Amwaya, vodeće kompanije direktne prodaje u svijetu, prenosi Hina.

Nameće se zaključak, kako ističu, da je razlog tome što je gospodarska recesija proteklih godina uzrokovala iseljavanje hrvatske radne snage u EU i druge države diljem svijeta (SAD, Kanada, Australija).

Oni koji su ostali iskusili su gospodarsku depresiju i nemogućnost pronalaska posla nakon završenog fakulteta, ističe se u priopćenju te napominje kako je hrvatska radna snaga imala najveću stopu nezaposlenosti među mladima te kako su oni sada nešto stariji i shvaćaju da se moraju pobrinuti za svoju sudbinu i pronaći alternativne načine za ostvarivanje dohotka.

– Štoviše, percepcija prosječnoga hrvatskog radnika jest da ga nadređeni i tvrtka iskorištavaju, a sustav za njega ne može učiniti mnogo – ističe se u priopćenju i dodaje da je zato neovisnost o poslodavcu primarni razlog za pokretanje vlastitog posla.

Kako se navodi, istraživanje je pokazalo da žene i muškarci podjednako pokazuju pozitivno stajalište prema poduzetništvu, ali za poduzetništvo će se odlučiti 42 posto muškaraca i samo 28 posto žena.

– Rezultati pokazuju da se pozitivno stajalište prema poduzetništvu povećalo za devet posto u odnosu prema istraživanju provedenom godinu prije, a poduzetnički potencijal pokazuje povećanje od 10 posto, što znači da 35 posto ispitanika u Hrvatskoj može zamisliti pokretanje vlastitog posla. Zanimljivo je također da je pozitivan poduzetnički potencijal uočen u 85 posto ispitanika sa završenim fakultetom – navodi se u priopćenju.

Amway je vodeća kompanija direktne prodaje u svijetu, a 2015. godine ostvarila je prodaju od 9,5 milijardi dolara.