Nekategorizirano, Svijet

Škotska prva na svijetu uključuje LGBT povijest u školski kurikulum

Foto: Cecilie Johnsen/Unsplash

Iduće godine Škotska će postati prva zemlja na svijetu u kojoj se u sklopu nastave obrađuje LGBT povijest, prenosi Vox feminae.

Ta odluka dolazi nakon što su krajem 2018. škotski ministri i ministrice prihvatili prijedloge o LGBT uključivom obrazovanju koje je sastavila radna skupina predvođena kampanjom Time for Inclusive Education (TIE).

Učenici i učenice u svim državnim školama dobit će edukaciju o ravnopravnosti i identitetskim pitanjima vezanim uz LGBT zajednicu, a teme kao što su homo-, bi- i transfobija te povijest LGBT pokreta podučavat će se kao međupremetne teme.

“Naš obrazovni sustav mora svima pomoći da ostvare svoj puni potencijal. Zato je ključno da kurikulum bude jednako raznolik kao i mladi koji pohađaju naše škole,” kazao je zamjenik premijera i državni tajnik za obrazovanje, John Swinney.

Swinney je rekao i da je “Škotska već sada jedna od najprogresivnijih zemalja u Europi po pitanju LGBTI ravnopravnosti”. Istospolni brak legaliziran 2014. godine, istospolno životno partnerstvo još 2005., a istospolni parovi mogu udomljavati i posvajati djecu od 2009. EdinburghLive