EHO, Nekategorizirano

Nakon odlaska ravnateljice Pogona Emine Višnić, na njezino mjesto imenovana Janja Sesar

Na slici dosadašnja ravnateljica Emina Višnić (desno) i nova  ravnateljica Janja Sesar. foto HINA/ POGON/ ik
Na slici dosadašnja ravnateljica Emina Višnić (desno) i nova ravnateljica Janja Sesar. foto HINA/ POGON/ ik

Iz Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u utorak su se u priopćenju osvrnuli na događanja u jesensko-zimskoj sezoni te na promjenu na čelnom mjestu te ustanove, gdje je nakon odlaska dosadašnje ravnateljice Emine Višnić, na mjesto vršiteljice dužnosti ravnateljice imenovana Janja Sesar.

Iz Pogona u priopćenju podsjećaju da je Višnić nakon osam godina na čelu te ustanove imenovana za direktoricu društva Rijeka 2020 d.o.o. koje će provoditi projekt Europske prijestolnice kulture, te i njoj i vršiteljici dužnosti ravnateljice poželjeli puno uspjeha na novim poslovima.

Osvrnuli su se na događanja u jesensko-zimskoj sezoni. Rujan su obilježile izvedbe čak tri od šest ovosezonskih produkcija nastalih u sklopu Pogonatora – inkubatora suvremenog plesa i kazališta. Sezona je krenula s Dosta!, dramsko-akcijskim radionicama na temu mobbinga u organizaciji UPSET teatra. Temu su istraživali sudionici i to putem plesnog pokreta i dramskih tehnika.

Sredinom rujna u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo premijerno je izvedena predstave Burza grešaka autorice koncepta i jedne od izvođačica – Dore Kokolj. Pored Dore, na predstavi su radili i izvodili je Sven Bahat, Karlo Mrkša, Veno Mušinović, Eni Vesović i Kasija Vrbanac. Burza grešaka je dovela u pitanje i postavila u drugačiji kontekst negativan stav o greški. Treća produkcija proizašla iz Pogonatora bila je nova predstava Vesne Mačković – Pod staklenim zvonom, solo izvedbeni istraživački performans.

Galerija Močvara pripremila je dvije instalacije koje su bile posvećene umjetnosti zvuka. U rujnu se publici se predstavila beogradska umjetnička skupina Gradska Gerila s interaktivnom instalacijom Synapsis, a u listopadu Damir Bartol Indoš predstavio je novu šahtofonsku audio-vizualnu instalaciju za izvođenje, opružnu zvučnu skulpturu za deset izvođača.

Galerija 90-60-90 predstavila je najnovije radove umjetnika Borne Demela i Martine Mezak. Borna Demel postavio je instalaciju s crtežima crtanima u hiperrealističkoj maniri na kojima je prikazana odjeća, i to u stanju nošenja – izgužvana, animirana pokretom, no bez vidljive osobe koja ju nosi. U video instalaciji Song to Myself Martine Mezak pojmovi mnoštva i jedinstva u povijesti čovječanstva promatrani su kroz različite prizme.

U provokativnu mješavinu urbane elektronske glazbe, međunarodnih body art performansa, interaktivnih BDSM (Bondage-discipline-sado-mazohizam) instalacija i posjetitelja kostimiranih u fetish dresscodeu Jedinstvo je još jednom pretvorio Bestiarum, glavnu fetish art utvrdu jugoistočne Europe. Četvrto izdanje međunarodonog festivala Ekstravagantna tijela, u organizaciji Kontejnera | biroa za suvremene umjetničke prakse bavilo se zločinom i kaznom, točnije društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja.

Dio aktivnosti treće epizode sedmomjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) događalo se i u Pogonu Jedinstvo i to projekcijama filmova, razgovorom i otvorenjem izložbe provokativnog ruskog umjetničkog kolektiva Chto Delat. Projekt je serija izložbi posvećenih ovog ljeta preminulom Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993., a u oganizaciji whw kolektiva.

Između 8. i 18. prosinca stanovnici Zagreba mogli su uživati i sudjelovati u pet događanja u različitim stanovima širom grada, a sve u sklopu pilot izdanja festivala lorgennale. lorgennale je umjetničke eksperimente doveo u domove, pretvorio dnevne i spavaće sobe u pozornice, i ponudio priliku za susrete ljudi u prijateljskoj atmosferi. lorgennale je projekt koji je pokrenuo Jean-Lorin Sterian, umjetnik koji je tijekom zime boravio u Zagrebu u sklopu Pogonovog programa razmjene umjetnika s Akademie Schloss Solitude, podsjećaju iz Pogona u priopćenju.