Aktualno, Nekategorizirano

Otvorenje izložbe ‘Izvođenje demokracije’ u Rijeci

Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Gradom Rijeka, najavljuje otvorenje izložbe Izvođenje demokracije*, autorskog tima Ana Adamović i Milice Pekić (Kiosk**), u suradnji s Kontrapunktom i DokuFestom, u ExportDrvu, Rijeka, 28. listopada u 18 sati.

Demokracija je tema mnogih razgovora, od kavi s prijateljima do međunarodnih samita, o njoj se raspravlja u okviru akademskih seminara i među aktivistima.
Goruća pitanja naše svakodnevice: Koje vitalne vrijednosti demokracije moguće je sačuvati? Može li demokracija preživjeti u svijetu nezasitnih društvenih nejednakosti i ekološke krize? Je li uopće poželjno njeno preživljenje, s obzirom da nije spriječila predatorski kapital u njegovom otimanju participativnih političkih procesa? Da li je demokraciju moguće popravljati? U kojoj mjeri? Može li ona ispuniti kompleksno obećanje o paralelnom razvoju sloboda, ali i sposobnosti za kolektivnim djelovanjem?
Izvođenje demokracije, kolektivni je participativni umjetnički rad nastao u suradnji s građanima, aktivistima, članovima inicijativi i radničkih kolektiva te političkih stranaka Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Rad koji se sastoji od serije razgovora i društvenih igara sudionika, izložbeno je oblikovan kao multimedijska instalacija u prostoru. Projekt je inicirala organizacija Kiosk, izvodeći prvu fazu u Srbiji 2020., dok je druga faza izvedena u Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, u suradnji sa organizacijama DokuFest iz Prizrena i Kontrapunkt iz Skoplja.

Autorice projekta: Ana Adamović i Milica Pekić. Urednički tim: Ana Adamović, Eroll Bilibani, Iskra Geshoska, Veton Nurkollari, Milica Pekić, Artan Sadiku.

Oblikovanje postava i tehnička produkcija (Rijeka): Damjan Šporčić. Kustoski tim (Rijeka): Sanja Bojanić, Tina Perić, Marko-Luka Zubčić, Valeria Graziano. Tehnička podrška (Rijeka): Vanja Pužar.
Dramaturginja: Katarina Pejović. Kamera: Ana Adamović (Srbija), Elmedina Arapi (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija). Zvuk: Ana Adamović (Srbija), Alba Çakalli, Vigan Bytyqi, Zana Arapi, Eroll Bilibani, Buron Karahoda (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija). Video post-produkcija: Vladan Obradović. Dizajn i post-produkcija zvuka: Srđan Bajski, Bojana Ruvidić. Transkripcija: Ana Adamović, Milica Pekić (Srbija), Zana Arapi, Nora Fetoshi, Dren Shporta, Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija). Prijevod: Goran Kričković, Milica Pekić, Ana Adamović (Srbija), Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija). Dizajn: Isidora Nikolić.

Nakon otvorenja izložbe „Izvođenje demokracije“, uslijedit će razgovor o navedenim gorućim pitanjima o demokraciji. Tako će se Snježana Prijić Samaržija, Selma Porobić i Sanja Bojanić osvrnuti na njih kroz izazove sektora visokoga obrazovanja, dok će Ana Adamović i Milica Pekić te Rajko Grlić, Branka Cvjetičanin i Veton Nurkollari govoriti iz pozicije angažirane umjetnosti.

Rajko Grlić, Branka Cvjetičanin i Eroll Bilibani dobitnici su Erhard Busek nagrade za angažiranu umjetnost, koju dodjeljuje Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

Izložba je otvorena do 4. studenog 2022. godine od 18:00 do 20:00 sati. Ulaz je besplatan.

* Riječka verzija izložbe Izvođenje demokracije organizira se u sklopu projekta Cultures of Rejection: Conditions of Acceptability in Socio-spatial and Digital Environments.
**Projekt podržali: Balkanski fond za demokracijju, projekt Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID); Allianz Kulturstiftung; Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i Europski Fond za Balkan. (Izvor: culturenet.hr)