Aktualno, Nekategorizirano

Otvaranje izložbe Re-Start Experience o kreativnom korištenju otpada

Izložba Re-Start Experience, koja istražuje mogućnosti kreativnog korištenja otpada, otvara se 31. listopada u Galeriji SKC u riječkom klubu Palach, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinstvo.

Savjetnik za programe u tvrtki Rijeka 2020 Bernard Koludrović istaknuo je da je izložba odabrana za postavljanje kroz javni poziv 2019. godine te je time postala sastavni dio programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Postavlja je i financira umjetnička kustoska organizacija SOMAMA sa sjedištem u Barceloni.

Koludrović je naveo da se otpad sve mane tretira kao smeće, a sve više kao političko, ekološko i gospodarsko pitanje, ali i mogućnost za kreativnost, kao u ovom slučaju.

Jedna od triju kusosica izložbe, Sofia Cartuccia rekla je da izložba pristupa pitanju otpada iz različitih perspektiva, kroz područja kuće, supermarketa, šume i mora. Naglasak je na individualnom pristupu, a ne globalnom, rekla je. Uz nju, kustosice su i Marianne Schädler i Mara Florean.

Na izložbi sudjeluju mladi umjetnici Ivana Barić, Lea Čepić, Josip Knežević, Ana Maria Maravić, Lucija Marin, Nicol Načinović, Anna Orbanić, Sara Orbanić, Goran Pavić i Veronika Šindilj.

Za vrijeme izložbe Re-Start Experience posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim edukativnim aktivnostima koje će ih voditi kroz sedam tipova plastike, a u konačnici će rješavanjem zagonetki moći sudjelovati u dovršetku jedne od sudioničkih instalacija.

U realizaciji izložbe pomogli su studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te riječko komunalno društvo Čistoća.

Izložba će se moći razgledati do 13. studenoga.

SOMAMA je udruga na području kulture registrirana u Barceloni te je posvećena promoviranju održivosti okolišta te uključivanja lokalne zajednice u umjetničke projekte posvećene aktualnim društvenim pitanjima.