Nekategorizirano, Svijet

Nasilje nad ženama u parlamentima i dalje rašireno diljem svijeta

P-FAH-Hc177613Zastupnice parlamenata u svim se regijama svijeta suočavaju sa seksizmom, zlostavljanjem i nasiljem, te su sve češće mete online ponižavanja, stoji u izvještaju objavljenom u srijedu.

Prvo istraživanje tog problema, koje je objavila Međuparlamentarna unija (IPU), bavi se skandalima u državama u kojima su žene prokazale zlostavljanja u centrima moći.

Seksističko nasilje i zlostavljanje zastupnica je „stvarno i rašireno“, piše IPU. Istraživanje je pokazalo da taj fenomen „ne poznaje granice“, te u različitim stupnjevima „postoji u svakoj državi“ i „utječe na značajan broj zastupnica“. Rezultati se temelje na podacima 55 zastupnica iz 39 država u pet regija.

Četiri od pet žena svjedoči o neprijateljskom ponašanju koje je uzrokovalo psihološko povrjeđivanje ili strah. Oko 44,4 posto njih je tijekom svog mandata primilo prijetnje smrću, silovanjem, fizičkim nasiljem ili otimanjem.

Zastupnice iz subsaharske Afrike, Azije, Europe i Bliskog istoka govore o fotomontažama na kojima su gole, fotografijama popraćenim podcjenjivačkim komentarima, opscenim crtežima, te informacijama objavljenim na društvenim mrežama kojima se sugerira da imaju bračnih problema i neuspješan privatan život.

„Ispitanice su rekle kako većinu toga izvršavaju njihovi muški kolege iz protivničkih, ali i njihovih stranaka“, stoji u istraživanju te organizacije sa sjedištem u Ženevi koja spaja 171 nacionalni parlament.

Dob manja od 40 godina i pripadanje opozicijskoj ili manjinskoj skupini su „otežavajući faktori“ koji stvaraju rizik kod zastupnica, dodaje se.

IPU poziva sve zastupnike da osude takvo ponašanje, te na uvođenje koda ponašanja i procedura za žalbe. Od oko 46 tisuća zastupnika na svijetu, njih 22,8 posto su žene.