Nekategorizirano, Svijet

Njemačke internetske tvrtke moraju za 24 sata izbrisati poruke mržnje i lažne vijesti

P-FAH-Hc040152Njemačka vlada je na svom sastanku u srijedu donijela nacrt zakona koji bi internetske tvrtke trebao prisiliti na brže i sustavnije brisanje poruka mržnje i lažnih vijesti s interneta, prenosi Hina.

„Ovim zakonom se utvrđuju već postojeća obveze brisanja poruka mržnje i lažnih vijesti s interneta“, rekao je prilikom predstavljanja zakona ministar pravosuđa Heiko Maas.

Internetske tvrtke su u budućnosti dužne u roku od 24 sata od prijave nekog spornog sadržaja ukloniti ga. U protivnom prijete kazne u visini do 50 milijuna eura.

Maas je objasnio neuobičajeno visoke kazne činjenicom da internetske tvrtke dosad nisu same bile aktivne u brisanju spornih sadržaja.

„Ovakve kazne su potrebne jer ove tvrtke dosad same nisu ništa činile“, rekao je Maas za javni servis ARD. On je istodobno ustvrdio kako su vlasnici društvenih mreža odgovorni u slučaju zlouporabe svojih stranica kada je u pitanju zločin iz mržnje ili kažnjive lažne vijesti.

Nacrt zakona predviđa rok od 24 sata za brisanje od trenutka prijave ako se kod sadržaja radi o širenju rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, prijetnji, uvreda ili kleveta. Za ostale prijavljene sporne sadržaje rok za uklanjanje je sedam dana.

Maas je nacrt zakona obranio od kritičara, među ostalima i novinarskih strukovnih udruga, koje strahuju od gubitka slobode izražavanja mišljenja.

„Sloboda iznošenja stajališta ima svoje granice kad je u pitanju kazneni zakon“, rekao je Maas.

Nedavno je jedan sud u Njemačkoj ustvrdio kako internetske tvrtke nisu dužne samoinicijativno tražiti sporne sadržaje i uklanjati ih sa stranica.