EHO, Nekategorizirano

Nobelova nagrada za mir Juanu Manuel Santosu

Santos je obećao da će oživiti mirovni plan unatoč neuspjehu na referendumu
Santos je obećao da će oživiti mirovni plan unatoč neuspjehu na referendumu

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos. Ove je godine Nobelov odbor odlučivao među rekordnih 376 kandidata, od kojih 228 pojedinaca i 148 organizacija, od ženskog tima Afganistanskog biciklističkog saveza do republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi HRT.

Kolumbijski predsjednik dobio je prestižno priznanje zbog potpisivanja povijesnog mirovnog sporazuma s gerilcima FARC-a kojim bi nakon 52 godine trebao biti zaustavljen najdulji oružani sukob u Latinskoj Americi. No birači su sporazum odbili na referendumu u nedjelju jer su ga smatrali preblagim prema pobunjenicima.

Santos je nagrađen zbog svojih odlučnih napora da privede kraju građanski rat koji traje više od pola stoljeća, objavio je Norveški Nobelov odbor. On je inicirao pregovore koji su kulminirali potpisivanjem mirovnog sporazuma između vlade i gerilaca FARC-a, navodi se u obrazloženju.

Santos je obećao da će oživiti mirovni plan unatoč neuspjehu na referendumu, rekla je predsjednica odbora Kaci Kullmann. Glasači nisu rekli ‘ne’ miru, rekli su ne aranžmanima iz sporazuma, objasnila je. Tim je važnije da strane iz sporazuma koje predvode predsjednik Santos i vođa gerilaca Rodrigo Londono (poznat kao Timošenko), nastave poštovati prekid vatre, rekla je.

Nagradu Santosu treba gledati i kao priznanje kolumbijskom narodu, onima koji su pridonijeli mirovnom procesu i predstavnicima bezbrojnih žrtava rata, dodala je predsjednica odbora. Kolumbijski građanski rat, jedan od najduljih građanskih ratova u modernoj povijesti, odnio je 250 tisuća života i raselio šest milijuna ljudi.

Analitičari su prije referenduma bili uvjereni da će kolumbijski mirovni sporazum dobiti Nobelovu nagradu, ali su nakon objave rezultata toga plebiscita bili uvjereni da za to više nema izgleda. I već kao po običaju, još su jednom promašili u prognozi. Novčani dio nagrade iznosi osam milijuna švedskih kruna (6,24 milijuna kuna).