EHO, Nekategorizirano

Strah od globalizma – voda na mlin populista

Marine Le Pen (Picture-Alliance/AP Photo/C. Paris)
Marine Le Pen (Picture-Alliance/AP Photo/C. Paris)

U nedjelju bi nakon predsjedničkih izbora u Austriji i referenduma u Italiji, Europa mogla dodatno skrenuti u populističke vode. Jedna nova studija pokazuje da je glavni pokretač populizma strah.

Autor: Helena Kaschel

Ukoliko Norbert Hofer u nedjelju postane predsjednik Austrije, to bi mogao biti novi kamenčić u mozaiku koji daje sve jasniju sliku. Još mnogo prije uspjeha populista prilikom glasovanja o Brexitu i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u, strankama poput Front Nationala, Forza Italia ili Ukipa je rasla popularnost.

U Francuskoj čelnica Front Nationala Marine le Pen ima dobre izglede na predsjedničkim izborima pobijediti konzervativnog izazivača Françoisa Fillona. U Austriji bi u nedjelju Norbert Hofer mogao pobijediti konkurenta Alexandera van Bellena, a u Nizozemskoj, gdje su sljedeće godine također na redu parlamentarni izbori, stranka islamofoba Geerta Wildersa uživa podršku 30 posto birača.

Tradicija i strah su pogonsko gorivo antiglobalista

No zašto tako naglo raste popularnost desnih političara koji su donedavno životarili na rubu političkog spektra? Zašto se i u Europi populizam širi preko svih granica? Kako bi dobila odgovor na to pitanje ugledna Zaklada Bertelsmann je provela istraživanja u najvećim članicama Europske unije. Rezultat istraživanja, za potrebe kojeg je ispitano preko 15.000 osoba, je: dvije sile koje građane tjeraju u ruke populista su strah od globalizacije i njegovanje tradicionalnih vrijednosti.

Pitanje straha od globalizacije doslovce dijeli kontinent: 45 posto ispitanih globalizaciju doživljava kao veliku prijetnju. „Građani imaju osjećaj da su zapušteni i da im političke elite ne posvećuju pozornost zbog globalizacije”, proizlazi iz istraživanja. Direktni strah potječe najviše od migracije i to iako, kako se navodi, protivnici globalizma imaju mnogo manje kontakata s useljenicima nego oni koji su otvoreni naspram globalizma.

Nijemci među optimistima kad je globalizacija u pitanju

Najviše onih koji strahuju da bi im globalizam mogao ugroziti pozicije na društvenoj ljestvici živi u Francuskoj i Austriji. U Italiji i Španjolskoj, koje su krizama pogođene jače nego Francuska i pogotovo Austrija, su optimisti u većini.

Slična je situacija u Velikoj Britaniji ali i Njemačkoj. U Njemačkoj su oni koji pozitivno gledaju na globalnu povezanost s 55 posto u blagoj prednosti. Zasad. Zato su prosvjedi protiv trgovinskih sporazuma CETA i TTIP u Njemačkoj bili najbrojniji. No, kako kaže Wolfgang Merkel iz Znanstvenog centra za socijalna istraživanja u Berlinu, na prosvjede izlaze ne široke mase nego dobro obrazovani srednji stalež.

Protivnici globalizma biraju najradije desno-nacionalne i populističke stranke. Više od polovice pobornika stranaka poput Ukipa, Front Nationala ili Forza Italie su vrlo skeptični prema otvaranju granica za robe, građane ili usluge. Najviše skeptika je među biračima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), 78 posto. Istraživanje je pokazalo da oni koji strahuju od globalizama su istodobno protiv EU-a, nemaju povjerenja u politiku i u velikoj mjeri klimatske promjene smatraju izmišljotinom.

Demokracija može izdržati porast popularnosti populista

Je li navala onih koji se povode takvim idejama signal za početak kraja zapadne demokracije? „Stabilne tradicionalne demokracije poput Švedske, Nizozemske, Njemačke ili Italije neće pasti kao žrtve desnog populizma. No situacija je nešto drugačija u mladim demokracijama poput Poljske i Mađarske koje su postale lak plijen za desno-populističku politiku”, zaključuje Wolfgang Merkel.

Preuzeto sa portala: DW