EHO, Nekategorizirano

Novcem iz EU fondova u Koprivničko-križevačkoj županiji otvorena Sigurna kuća

I Koprivničko-križevačka županija od utorka na tajnoj lokaciji ima Sigurnu kuću za žene i djecu žrtve nasilja koja u potpunosti je izgrađena novcem iz EU fondova, rečeno je prilikom primopredaje ključeva koja je u utorak održana u prostorijama Županijske uprave u Koprivnici.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u Koprivnici je predsjednici križevačke Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava HERA Marini Švagelj Jažić, uručio ključeve Sigurne kuće. U izgradnju i opremanje tog važnog objekta uloženo je devet milijuna kuna dobivenih putem EU natječaja. U njoj će istovremeno moći biti smješteno 15 žrtava nasilja o kojima će brinuti Udruga HERA.

Župan Koren podsjetio je kako na području županije do sada nije bilo ovakvog skloništa, a kada je bilo potrebe, žrtve su se zbrinjavale u jednom iznajmljenom objektu.

Htjeli bi da je da je potreba za smještajem u Sigurnoj kući što manja, no svjesni smo da se problem nasilja ne može lako iskorijeniti, rekao je župan.

Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić istaknula je kako već dva desetljeća na razne načine pomažu i daju podršku žrtvama nasilja te da su u unajmljenom prostoru samo od početka travnja prošle godine do sada zbrinuli 19 žena i 23 djece.

“Uz to, organiziramo i dodatne aktivnosti na jačanju samopouzdanja žrtava i njihovog uključivanja u redovan život, a jedna od naših najvažnijih usluga je praćenje korisnika nakon izlaska iz skloništa te osiguravanje financijske podrške prvih nekoliko mjeseci, rekla je Švagelj Jažić i dodala da će sada biti najvažnije od resornog ministarstva osigurati stalno financiranje. (Hina)