Hrvatska, Nekategorizirano

Za izgradnju “sigurne kuće” u Dubrovniku 1,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

foto HINA/ Baldo Marunčić

Ugovor o dodjeli 11,7 milijuna kuna nepovratnog novca za osnivanje skloništa za žrtve nasilja iz Europskoga socijalnog fonda potpisali su u ponedjeljak u Dubrovniku ministar rada, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, prenosi Hina.

Na potpisivanju ugovora o financiranju tzv. sigurne kuće bio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je nasilje u obitelji ozbiljan i loš fenomen hrvatskog društva.

„Imamo 25 skloništa za žrtve nasilja s 346 kreveta. Trenutno je nažalost popunjeno pola tog kapaciteta, što znači da je problem očit. Moramo učiniti sve da ga iskorijenimo“, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je u njegovu prvom mandatu ratificirana Konvencija Vijeća Europe o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji. (Istanbulska konvencija).

„Oko toga su postojali politički i ideološki prijepori, ali se pokazalo da smo bili potpuno u pravu. Ojačali smo i pooštrili zakonski okvir, ubrzali procedure i potpisali protokole sa svim relevantnim stranama, a povrh toga u dijalogu s predstavnicima civilnog društva izmijenili i Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji“, dodao je Plenković.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako ministarstvo ima zadatak zaštititi žrtve obiteljskog nasilja, što je shvaćeno vrlo ozbiljno.

„Dosad su potpisana dva ugovora o osnivanju skloništa, za Koprivničko-križevačku i Virovitičko-podravsku županiju, a danas potpisujemo i treći u Dubrovniku. Uz to, uspostavili smo nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela, koji radi cijeli tjedan 24 sata dnevno, blagdanima i praznicima. Povrh toga, dodijelili smo tri milijuna za 20 udruga koje se bave sprječavanjem nasilja u obitelji“, rekao je Aladrović, ističući plodonosnu suradnju s inicijativom „Spasi me“.

Dodao je kako projekt obuhvaća rekonstrukciju objekta u kojem će korisnici imati osiguranu hranu i smještaj, psihološku pomoć te potporu u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu i zdravstvenu pomoć.

„Korisnici će tako dobiti mogućnost planiranja daljnjih koraka, bez neposrednog straha za vlastiti život. Stručnjaci upozoravaju da je pandemija prouzročila porast nasilja u obitelji, pri čemu su 85 posto žrtava žene, koje se često boje prijaviti nasilje. To je dodatno pogoršano općim društvenim stanjem straha, nesigurnosti i ograničenog kretanja“, istaknuo je Aladrović.

Najavio je kako će tijekom ove godine ministarstvo posebnu pozornost posvetiti boljoj kontroli sustava, što je ključ povjerenja žrtava.

“Dijelimo svi odgovornost i moramo se boriti protiv nazadne i štetne percepcije nasilja kao privatne obiteljske stvari pred kojom možemo skretati pogled ili pokrivati uši. Tko god sumnja na obiteljsko nasilje, dužan ga je prijaviti“, poručio je ministar Aladrović.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako će se odmah pristupiti realizaciji projekta ‘sigurne kuće’, dodajući kako se nada da će biti što manje slučajeva obiteljskog nasilja.

„Nažalost, pretpostavljamo da će ih ipak biti pa ćemo pomoći žrtvama na najbolji mogući način. Ovo je sjajan projekt”, istaknuo je Dobroslavić i zahvalio Caritasu Dubrovačke biskupije, županijskoj razvojnoj agenciji DUNEA te županijskom odjelu na uloženom trudu.

Skloništem za žrtve nasilja u obitelji „Josipov dom“ partnerski će upravljati Dubrovačko-neretvanska županija i Caritas Dubrovačke biskupije.

Premijer Plenković obišao je tijekom dana gradilište Pelješkog mosta u Komarni, otvorio novoizgrađeni studentski dom u Dubrovniku te održao sastanak s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.