Aktualno, Nekategorizirano

Gostovanje Čitanje NJE i predavanje o iskustvu rada sa žrtvama obiteljskog nasilja Zašto ne ode(š)?

Projekt 6 glumica traži autora i sedmo po redu Čitanje NJE: Sigurna kuća gostovat će 25. studenoga u 17 sati u foajeu kazališta povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Praizvedba projekta Čitanja NJE održana je u Bjelovaru, 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Čitanje NJE: Sigurna kuća režirao je Dario Harjaček, a izvest će ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.

Čitanje NJE ostvareno je uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge Pružimo ruke i u suradnji s udrugom Iris Bjelovar, s partnerskom potporom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, unutar projekta 6 glumica traži autora Kotar teatra.

Sigurna kuća kompilacija je kratkih drama Ljubavne pjesme za dobre djevojčice dramatičarke Rone Žulj, Tri kuće Svjetlane P. dramatičarke Beatrice Kurbel i Ti si moja studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge Pružimo ruke i Erste banke.

U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.

Predavanje o iskustvu rada sa žrtvama obiteljskog nasilja Zašto ne ode(š)?

Nakon izvedbenog programa Čitanja NJE slijedi predavanje Zašto ne ode(š)? Lorene Zec, mag.psych. i Bjelovarčanke Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava koje će nam približiti praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

Izložba rada Sram te i stid bilo

Na ulazu u HNK u Zagrebu bit će izložen nagrađivani rad Sram te i stid bilo, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada, proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

Suradnja

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu koncept ove kazališne sezone temelji na predstavljanju ženskog dramskog stvaralaštva, kojim daje bitan doprinos ravnopravnoj zastupljenosti žena u medijima, konkretnije na hrvatskoj kazališnoj sceni.

Ponosne smo što će se unutar tog programa naći i izvedba “Čitanje NJE”, projekta 6 glumica traži autora. U ime suradnica i projekta 6GTA, želimo pozdraviti i podržati ovaj prijeko potreban zaokret nacionalne kuće u kreiranju strategije repertoarne politike, u skladu s europskom i svjetskom modernom praksom. Kako je upravo vodeća hrvatska nacionalna kuća prva napravila konkretan iskorak prema ravnopravnoj zatupljenosti žena na svojoj sceni, nadamo se kako će se ovaj presedan utvrditi kao jedan od osnovnih kriterija koji će usmjeravati buduće repertoarne odluke svih hrvatskih kazališta i omogućiti utiliziranje punog kreativnog potencijala ženskih kulturnih djelatnica, rekle su autorice projekta.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i odredbama Stožera. Covid putovnice bit će potrebno predočiti na ulazu.
Događanje će biti snimano, a snimka izvedbe naknadno će biti dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com . (Izvor: hnk.hr)