Hrvatska, Nekategorizirano

Pula: Obilježena 10. obljetnica Sigurne kuće Istra

Foto: Sigurna kuća Istra (arhiva)
Foto: Sigurna kuća Istra (arhiva)

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak je u Puli održana svečana skupština Sigurne kuće Istre, kojom je ujedno obilježena i 10. godišnjica postojanja ove društveno važne institucije koja je, kako se čulo na svečanosti, stasala u respektabilnu, odgovornu i uspješnu instituciju koja pomaže ženama žrtvama nasilja.

Glasnogovornica Sigurne kuće Branka Žužić izrazila je bojazan da će ova institucija i idućih mjeseci i godina imati pune ruke posla, jer je “nasilja u državi sve više”, potvrda čega su i šokantni podatci da je u posljednja dva i pol mjeseca do jučer od ruku nasilnog partnera stradalo čak šest žena.

“Lani je ubijeno 15 žena, u zadnjih deset godina 238, a u zadnjih 15 godina smrtno su stradale te pale kao žrtve obiteljskog nasilja čak 324 žene. Prosječno se u Hrvatskoj godišnje ubije od 20 do 25 žena, a u Istarskoj županiji jedna godišnje”, kazala je Branka Žužić.

Predsjednica Sigurne kuće Jadranka Černjul zahvalila je Centru za građanske inicijative iz Poreča, koji je pokrenuo inicijativu osnivanja ovakve institucije, kao svima onima koji su shvatili nužnost njezina osnivanja i pomogli pri njenom osnivanju i daljnjem funkcioniranju.

“Danas Sigurna kuća Istre ima dva ureda, dva skloništa, SOS telefon, a od 2008. godine i mogućnost hitnog smještaja, kojim se žena sklanja iz doma u slučaju akutnog nasilja i zapravo joj se spašava život”, istaknula je Černjul. Dodala je kako su kroz sigurne kuće prošle 232 osobe. Po njenim riječima, nije potrebno ženu samo privremeno izmjestiti i zaštititi od nasilja i nasilnika, već ih se mora osnažiti za daljnji život, pa je u prilog tomu psiho-socijalnu pomoć kroz ove godine primilo 660 žena.

“U kućama su boravile 162 osobe, i to 71 žena i 91 dijete, dok je putem procedure hitnog smještaja od nasilnika sklonjeno 70 osoba, odnosno 34 žene i 36 djece”, poručila je Jadranka Černjul.

Svečanom obilježavanju 10. obljetnice Sigurne kuće Istra u pulskom Domu hrvatskih branitelja nazočili su brojni predstavnici policije i sudstva, centara za socijalnu skrb, lokalnih i županijskih vlasti te brojnih udruga koje podupiru rad ove institucije te s