Aktualno, Nekategorizirano

Slavoj Žižek gost Filozofskog teatra 4. svibnja u HNK-u Zagreb

foto HINA / Denis CERIĆ /dc
foto HINA / Denis CERIĆ

Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ugostit će 4. svibnja jednoga od najvećih živućih filozofa današnjice Slavoja Žižeka, koji će uz razgovor s domaćinom Srećkom Horvatom za zagrebačku publiku održati predavanje o mogućnosti radikalne promjene u aktualnim okolnostima “nereda pod nebesima”.

“Prošlo je tri godine otkada je slovenski filozof gostovao u HNK, koji je za tu priliku, nakon što su sve karte rasprodane u tjedan dana, ugradio posebna sjedišta na samoj pozornici središnjeg hrvatskog kazališta. Sada se vraća s predavanjem pod intrigantim nazivom ‘Pod nebesima je veliki nered'”, stoji u najavi.

Naša je situacija, tvrdi Žižek opasna, nered je posvuda, od klimatskih promjena do međunarodnih odnosa, od biotehnologije do seksualnih odnosa. No, što ako je upravo taj kaos šansa za radikalnu promjenu?

Nakon predavanja, razgovor s gostom moderirat će voditelj i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat.

Slavoj Žižek rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi je doktorat obranio u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII.

Danas je Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, o čemu svjedoče brojne knjige napisane o njegovu radu, kao i nekoliko dokumentarnih filmova te pune dvorane diljem svijeta. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika. Nazivaju ga “najopasnijim filozofom Zapada” i “Elvisom kulturalne teorije”.

Svjetska premijera Žižekova komada “Antigona” u režiji njemačko-hrvatske redateljice Angele Richter najavljena je za početak sezone 2019./20. HNK-a Zagreb. (Hina)