Aktualno, Nekategorizirano

Istaknuti slovenski filozof Mladen Dolar u nedjelju gost Filozofskog teatra

P-H20161001024009Sljedeći gost Filozofskog teatra Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će u nedjelju, 19. veljače istaknuti slovenski filozof Mladen Dolar, koji će u razgovoru s domaćinom Srećkom Horvatom razotkriti dubinski odnos između filozofije i kazališta.

Kao pripadnik poznate Slovenske psihoanalitičke škole, zajedno sa Slavojem Žižekom i Alenkom Zupančić, Dolar u svojim radovima predstavlja uspješnu sintezu lacanovske psihoanalize i filozofije njemačkoga klasičnog idealizma.

Iscrpno je pisao o Beckettu, o glazbi, operi i kazalištu, popularnoj kulturi i kritici kapitalizma, a na hrvatskome jeziku objavljenje su njegove knjige “O škrtosti” (Antibabarus, 2009.) i “Glas i ništa više” (Disput, 2009.), dok je u suradnji sa Žižekom napisao knjigu “Druga smrt opere”.

Kako se ističe u najavi, jedan od vodećih slovenskih filozofa za svoje je gostovanje u Filozofskom teatru pripremio posebno predavanje o odnosu filozofije i kazališta, koje po prvi puta od pokretanja toga programa objašnjava njegov smisao i svrhu, pa će njegovo gostovanje biti poslastica i za ljubitelje kazališta i za ljubitelje filozofije.

Dolar je najavio razgovor o svoje dvije strasti, filozofiji i kazalištu. “Jedna je profesionalna, a druga neprofesionalna, ali se one isprepliću. Vjerujem da postoji dubinski odnos između njih. Počet ću od toga da možemo naučiti i o filozofiji i kazalištu ukoliko detaljno proučimo kako se isprepliću i međusobno nadopunjuju”, izjavio je.

Domaćin Srećko Horvat smatra kako je Filozofski teatar dosad pokazao da pozornica središnje nacionalne kazališne kuće može biti idealno mjesto i za ekonomiju i rock – od Varoufakisa do Primal Screama. “Ovaj put nastavljamo s dubinskim promišljanjem same svrhe Filozofskog teatra i zašto smo uopće pokrenuli taj projekt prije dvije godine”, poručio je.

Publiku tog izuzetno atraktivnog programa već u ožujku očekuje hrvatska premijera filma o Laibachu u Sjevernoj Koreji, dok je za travanjsko izdanje Filozofskog teatra kao gošća najavljena kontroverzna katalonska časna sestra Teresa Forcades.