Aktivizam, Nekategorizirano

Tariq Ali otvara u nedjelju novu sezonu Filozofskog teatra HNK-a Zagreb

a arhivskoj fotografiji od 13.5.2012. godine Tariq Ali prilikom otvaranja međunarodne konferencije "Budućnost Europe", održane u sklopu Subversive Foruma u Zagrebu. foto HINA / Dario GRZELJ/ mm
Na arhivskoj fotografiji od 13.5.2012. godine Tariq Ali prilikom otvaranja međunarodne konferencije “Budućnost Europe”, održane u sklopu Subversive Foruma u Zagrebu. foto HINA / Dario GRZELJ/ mm

Novu sezonu Filozofskog teatra Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu otvorit će u nedjelju 30. listopada gostovanje istaknutog britansko-pakistanskog intelektualca Tariqa Alija, filozofa, filmaša i povjesničara, autora niza knjiga poznatog po oštrim i kritičkim javnim stavovima te političkom aktivizmu.

Kako se ističe u najavi, Ali u Zagreb dolazi u “posjet nadoknade”, nakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, a s njime će domaćin Srećko Horvat razgovarati “o temama aktualnima ne samo u Europi nego i u cijelome svijetu, od izbjegličke krize, do potpunog raspada društvenih vrijednosti kojima svjedočimo”.

Tariq Ali (1943.) rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih oporbenih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina prošloga stoljeća stalni egzil potražio je i pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekomomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.

Poznat je po oštrim i kritičkim javnim stavovima te političkom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a.

O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme “Street Fighting Man” i “Power to the People”.

Objavio je više od tridesetak knjiga, među kojima su “Sukob fundamentalizama”, “Bankar za sve sezone”, “Bush u Babilonu”, “Obamin sindrom” i “Ekstremni centar”, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea “Južno od granice”, te autor drame “Nove pustolovine Don Kihota”.

Drama je početkom 2016. premijerno postavljena u HNK-u Zagreb u režiji Paola Tišljarića a Alijevo će gostovanje na pozornici središnjeg nacionalnog teatra biti upotpunjeno izvedbom skraćene verzije te predstave, u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, primjerice, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

Gostovanje Tariqa Alija neće imati prijenos na HRT-u.