Aktualno, Nekategorizirano

Bobby Gillespie i Franco B. Bifo 29. siječnja u Filozofskom teatru

foto HINA/ HNK/ ds
foto HINA/ HNK/ ds

U nastavku sezone Filozofskog teatra Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, domaćin Srećko Horvat ugostit će u nedjelju 29. siječnja jednoga od najzanimljivijih talijanskih filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultnog sastava Primal Scream Bobbyja Gillespieja, čiji je posljednji album “Chaosmosis” izravno inspiriran Bifovom filozofijom.

Njihovo je gostovanje u popularnom filozofskom programu središnjeg nacionalnog teatra najavljeno kao “spoj filozofije i rock and rolla”, filozofsko-rockerski dijalog kojim HNK Zagreb istupa iz uobičajenih okvira kazališta kako bi pokušao po prvi puta na pozornici otkriti “na koji način jedan rocker promišlja filozofiju, a na koji način jedan filozof promišlja rock”.

Škotski glazbenik Bobby Gillespie, koji je sredinom 80-ih svirao u The Jesus and Mary Chain, rocker je i pjevač kultnoga rock-sastava Primal Scream, čiji je posljednji album “Chaosmosis” izravno inspiriran filozofijom Franca B. Bifa.

Franco B. Bifo, rođen je 1948. u Bologni i jedan je od najzanimljivijih talijanskih filozofa. U 70-im je godinama prošloga stoljeća sudjelovao u radu kultne piratske radio stanice Radio Alice, te potom surađivao s Felixom Guattariem u njegovoj “šizoanalizi”. Objavio je niz knjiga o financijskom kapitalizmu, kraju budućnosti i tehnologiji.

Nakon što je 2016. gostovao u beogradskom Narodnom pozorištu, također u sklopu Filozofskoga teatra, Bifo će po prvi puta biti gost i Filozofskog teatar HNK-a Zagreb. (Hina)