Nekategorizirano

O krhkosti harmonije – predstava cirkuskih umjetnika i akrobata “It happens”

it_happens_predstava

U petak, 29. ožujka 2019. u 20 sati, u amfiteatru Doma mladih u Splitu održat će se predstava španjolskih i francuskih cirkuskih umjetnika i akrobata, naziva “It happens”.

”It happens” je predstava suvremenog cirkusa u nastajanju, performans na trapezu baziran na istraživanju pokreta i kazališnim tehnikama.

Predstava je komična i nepredvidiva, prilagođena je za sve uzraste, a ulaz je besplatan.

Predstavu izvode Julia Campistany i Remi Lebocey kao rezultat dvotjedne umjetničke rezidencije u organizaciji Kulturne alternative mladih Hram, koja će se odvijati u prostorima Male scene i Amfiteatra Doma mladih u Splitu.

Kroz vokabular pokreta i komedije, predstava naglašava krhkost one situacije kada se čini da je sve u harmoniji.

Predstava je fizička metafora za savršeno nesavršene ljudske osobine – ako se čini da je sve u redu, sigurno postoji nešto što nismo predvidjeli, ništa nije savršeno, nitko nije savršen, dogodi se…it happens!

”It happens” je predstava suvremenog cirkusa u nastajanju, performans na trapezu baziran na istraživanju pokreta i kazališnim tehnikama. To je osobno djelo, kreacija o vlastitom životu ”that happens to happen”, prema riječima umjetnice. ”It happens” je dijalog između uspjeha i neuspjeha, ljepote i srama, spokoja i frustracije.

trailer: https://vimeo.com/289926581

Kroz vokabular pokreta i komedije, predstava naglašava krhkost one situacije kada se čini da je sve u harmoniji.

Ulaz je besplatan.

Kao kreatorici, proces stvaranja je uvijek jako osoban i čak ako prezentira samostalno, umjetnica pokušava razumjeti kolektivnu svijest svoje publike. Želi da je publika potpuno uključena u performans, ili emotivno jer se povezuju s radnjom na pozornici ili doslovno. Interesira se za prezentaciju konflikata, kontrasta i paradoksa koji definiraju svakog pojedinca. Vještine koje ima koristi na pozornici za kreiranje situacija i isticanje kontradikcija koje je fasciniraju. Želi pokazati najhumaniji dio sebe, ženu, izvođačicu, koja ima otvorena vrata prema vlastitom odrazu. Na pozornici traži ravnotežu između ranjivosti i sigurnosti dijeljenja osobnog rada s publikom.

Biografija:
Julia je rođena u malom gradiću pokraj Barcelone u Španjolskoj gdje je započela njena formacija u teatru i trapezu. U cirkusu je pronašla savršenu ravnotežu izričaja kroz pokret, tijelo i glazbu pa je odlučila ovu strast pretvoriti u posao. Preselila se u Rotterdam da bi nastavila svoje formiranje kao cirkuske umjetnice u školi CODARTS, gdje razvija svoj stil i produbljuje svoje znanje tehnike na trapezu te istraživanje pokreta na podu i u zraku. Jedna od njenih najvećih kvaliteta je opuštenost i sloboda na pozornici, scenska pojavnost i vještina improvizacije.

Program se realizira uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita, Zaklade Kultura nova i Acción Cultural Española, AC/E i dio je projekta “Gradimo Dom zajedno”, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. (Izvor: Platforma Doma mladih).