EHO, Nekategorizirano

Od romske kulture do ciganske sudbine

Foto: Istraživač Nikola Rašić u društvu romskog benda.

Danijela Lucić i Nikola Rašić, autori istraživanja “Uključivanje Roma u hrvatsko društvo”: U nastojanju da se riješi “romski” problem proizveden je još veći: problem jezičnog i kulturnog otuđenja, pa oni ostaju bez pravih uporišta za održanje grupnoga identiteta. Ako ne žele živjeti u svojim naseljima treba im pružiti mogućnost za odlazak, a ne raditi na konzerviranju, ili na promjeni postojećeg stanja mimo volje onih o čijim sudbinama se odlučuje.

Fran Radonić Mayr, H-alter

Istraživanje Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: identitet, socijalna distanca i iskustvo diskriminacije dio je projekta Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma kojeg su za Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodile tvrtka Ecorys i Centar za mirovne studije. Kako bismo saznali nešto više o identitetu Roma i koliko su aspekti identiteta, distance i diskriminacije važni pri uključivanju romske nacionalne manjine u Hrvatsko društvo, razgovarali smo s dvoje autora publikacije, Danijelom Lucić i Nikolom Rašićem.

Cjelokupan razgovor s autorima istraživanja dostupan OVDJE. Razgovor s autorima objavljen je u sklopu projekta “Ranjive na vidjelo” sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Istraživanje Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: identitet, socijalna distanca i iskustvo diskriminacije dio je projekta Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.